Zagreb Pride 2016. pod sloganom 'Još Hrvatska ni' propala'

U Zagrebu je održana XV. povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji: "Zagreb Pride 2016." pod sloganom "Još Hrvatska ni' propala!"

Povorka je počela na Trgu Franklina Roosevelta, a još građana se priključivalo povorci tijekom rute. U povorcine je bilo nekoliko tisuća sudionika s balonima i šarenim zastavama, nosili su transparente s ispisanim porukama "O lijepa, o draga, o slatka slobodo",  "Padaj nepravdo", "Mržnja nije obiteljska vrijedlost" i drugi. Povorku je osiguravala policija. Prema informacijama s terena, nije bilo nikakvih incidenata.

Povorku su podržali, kako estradnjaci, poput Severine, tako i političari i drugi pripadnici javnog života, kao što je Anka Mrak Taritaš, Gordana Sobol, Bojan Glavašević, Vesna Pusić i drugi.

Povorka je prošla središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima -  Rooseveltovim trgom,  Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka, gdje je završila javnim skupom i koncertom.

Prije 15 godina, dok su nas pokušavali ušutkati suzavcem, poslana je jedna jednostavna poruka: nikada više povratak u tišinu! Od danas moramo živjeti tu poruku svakoga dana. Ni milimetra svoje slobode ne damo! Gradimo zajedno društvo u kakvom želimo živjeti! Još nije kasno. Još Hrvatska nije propala – dok je različitosti, dok je tjelesne autonomije, dok je sekularnosti, dok je antifašizma, dok je slobode, poručuju u svom proglasu organizatori prosvjeda.

Kažu i da Prideom žele 'pokazati nezadovoljstvo i zabrinutost smjerom u kojem Hrvatska i njeno društvo idu'. Tvrde i kako je vrijeme da se obrane stečena prava, građanske slobode, te da se zajedničkom borbom pridonese stvaranju otvorenog društva temeljenog na solidarnosti, demokraciji, društvu različitosti, ljubavi i prihvaćanja.