Anketa: U utrci za Bijelu kuću Clinton uvjerljivo vodi

Hillary Clinton u američkoj predsjedničkoj utrci vodi ispred Donalda Trumpa za 11 posto, pokazala je anketa. Anketa provedena na internetu od ponedjeljka do petka pokazala je da 46 posto ispitanih podupire Clinton, a 34,8 posto Trumpa. Nijednoga kandidata ne bi poduprlo 19,2 posto od 1276 ispitanika koji su sudjelovali u anketi.

Vodstvo Hillary Clinton bilo je gotovo isto prije tjedan dana, prije nego što je sakupila dovoljno delegata da osvoji nominaciju i prije nego što je Donald Trump navukao kritike čelnika obiju stranaka jer je doveo u sumnju nepristranost suca meksičkog podrijetla.

Clinton je ovoga tjedna pobijedila stranačkog suparnika Bernieja Sandersa u četiri od šest nominacijskih izbora, među kojima su Kalifornija i New Jersey, te je dobila potporu predsjednika Baracka Obame, potpredsjednika Joea Bidena, senatorice Elizabeth Warren iz Massachusettsa i drugih stranačkih čelnika, dok se Trump sukobio sa stranačkim vođama i morao odgovarati na pitanja o svojem propalom sveučilištu.

Protiv njega i njegove visoke škole podignuta je optužnica za prevaru tisuća ljudi. Trump tvrdi da je sudski spor politički motiviran te da je sudac u sporu Gonzalo Curiel pristran zbog njegovih planova da izgradi zid prema Meksiku. Trumpovi su komentari izazvali oštre kritike republikanskih vođa, među kojima je i vođa senatske većine Mitch McConnel.