Prijeti li Splitu gubitak Ultra Festivala?

Uskoro nam se četvrti put u grad vraća Ultra Europe festival. Jedan od najvažnijih i najvećih festivala elektronske glazbe u svijetu, jedini takav u Europi.

Do tada Split se nikada prije nije susreo s pedesetak tisuća, uglavnom mladih ljudi iz doslovno cijeloga svijeta, koji su se u jednome trenutku našli na istome mjestu. Te prve godine bilo je nemoguće pronaći slobodan krevet.

Tih dana na prodaju je sve. A cijene svega idu u nebo. U gradu prema nekim grubim procjenama ostane 40 milijuna eura.

Ali isto tako nas brendira kao jednu destinaciju turističku za jednu mladu populaciju bolje platežne sposobnosti koji su turisti sljedećih 40 godina i gdje bi grad i država morali uložiti enormna sredstva i pitanje je bi li postigli takve ciljeve, kaže splitski dogradonačelnik Goran Kovačević.

Upravo iz tih razloga grad Split, potpuno logično, podupire ovaj projekt s milijun i 200 tisuća kuna. No ministarstvo, kojem bi ovakvi projekti trebali biti prioritet, jer zapravo rade posao umjesto njih, međutim, baš i ne. 

Ultra Europe je napravila sve što je moguće kako bi privukla što više posjetitelja u Hrvatsku. Prošle godine ih je bilo preko 150 tisuća. Trošak festivala je prošle godine bio 60 milijuna kuna a ove je potpora Ministarstva turizma samo 600 tisuća kuna s PDV-om znači manje od 1% festivala, kaže direktor komunikacija Ultra Europe Luka Jureško.

A za festivale poput ovoga postoje neke uobičajene svjetske norme. Pa su tako države financijski uključene i do 10 posto. Primjerice susjedna Srbija za Exit izdvaja 7 milijuna kuna.

Pa bismo tako mogli već iduće godine ostati bez Ultre. 

S popularnošću festivala raste naravno i ovo što je sada sve veća tema u zadnje vrijeme, drugi domaćini su izrazili želju da bi htjeli da Ultra dođe u njihove gradove. Mi radimo sve kako bi ostala u Hrvatskoj, dodaje Jureško.

Tržište, svijet, organizatori naše probleme ne bi trebali vidjeti i želimo da, i dat ćemo sve od sebe, da to ostane u Splitu i da uđe u jedan od prioriteta na svim razinama pa tako i na državnoj. Nadamo se razumijevanju, kaže dogradonačelnik Kovačević.

U ovom slučaju svi se tome nadaju. Nitko, naime, imalo suvisao i dobronamjeran ovaj festival ne bi prepustio drugome. Razloga za to je bezbroj. Split, kojemu je Ultra udahnula život, bez nje bi se opet mogao pretvoriti u grad kroz koji se samo prolazi.