Bandić: Trenutačno je 60:40 da izbora neće biti

I dalje traje neizvjesnost oko budućnosti vlade. HDZ još nema 76 saborskih ruku za smjenu premijera Oreškovića, no već su odredili nasljednika. Riječ je o Zdravku Mariću, aktualnom ministru financija - odlučilo je Predsjedništvo stranke. 

Istodobno HDZ tvrdi da ima većinu u Saboru za sastavljanje nove vlade. Čelnik SDP-a Zoran Milanović siguran je da će imati više nego dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora, ako im se u tom zahtjevu pridruži i Most. Za Most više nema dvojbi, tvrdi bivši savjetnik Bože Petrova u razgovoru za Jutranji list."Vlada koju HDZ sve snažnije ruši jedina je u kojoj će ostati Most, ali bez Tomislava Karamarka u njoj, kao jedinom uvjetu. Ako to HDZ ne prihvaća pa skrpa nekakvu drugu većinu, onda Most postaje oporba", poručio je Ivica Relković.

Pojavilo se nagađanje da bi zastupnici nekih manjina, poput zastupnika SDSS-a, potporu novoj vladi mogli uvjetovati odlaskom nekih ministara, primjerice ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović smatra da, ako je na odstup zbog nacionalnih interesa pristao Tomislav Karamarko, onda ne vidi drugu osobu koja bi mogla biti zapreka za novu hrvatsku vladu. I u HSP-u Ante Starčević vjeruju da će HDZ imati 76 ruku u Saboru potrebnih za preslagivanje Vlade. U toj vladi, ponovio je Pero Čorić - ne očekuju SDSS.

Svoju prognozu raspleta političke krize dao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. "Iza oštre retorike ne ostaje ništa. U postotku je trenutno 60:40 da će se stvoriti nova vlada, odnosno da neće biti novih izbora - da će se pametni dogovoriti", poručio je Bandić. "Jedno je što ja želim, a drugo što će biti", naglasio je te dodao da on želi kvalitetnu vladu koja će cijelu Hrvatsku dovesti na standard Zagreba.