Teroristi tzv. IS-a izgubili nadzor nad lukom u Sirtu

Osim u Siriji i Iraku tzv. Islamska država sve je više na udaru i u Libiji. Libijska vojska ostvarila je velik napredak u ofenzivi na grad Sirt, nekada poznat kao rodno mjesto Moamera Gadafija, sada kao jedno od uporišta islamista u Libiji. SAD je ohrabren napredovanjem snaga libijske vlade, spremni su surađivati sa svim postrojbama koje priznaju civilnu vladu nacionalnog jedinstva.

Libijske su snage, tvrde, preuzele nadzor nad lukom u Sirtu - najvažnijem uporištu takozvane Islamske države izvan Iraka i Sirije. Odjekuje paljba iz tenkova, raketnih bacača, teškog topništva. Snage odane vladi nacionalnog jedinstva sada se, uz potporu međunarodne zajednice, bore u središtu grada za svaku kuću. Iz grada, navode libijske snage, vođe islamista bježe prema jugu i pustinji. U ofenzivi sudjeluju i postrojbe podijeljene libijske vojske. Dio vojske ostao je lojalan paralelnoj vladi uspostavljenoj na istoku zemlje koja ne priznaje legitimitet vlade nacionalnog jedinstva.

Mnogi su islamisti ostali u obruču u zgradi kongresnog centra koji im je služio kao zapovjedni stožer. Vladine postrojbe na to su područje usmjerile napade - teškim topništvom i borbenim zrakoplovima. U borbama za Sirt poginulo je 130 ljudi, 400 je ranjenih.