U Neretvanskoj dolini nedostaje vode za natapanje

Iako leži na vodi, u Neretvanskoj dolini nedostaje kvalitetne vode za natapanje parcela. Poljoprivrednici su prisiljeni koristiti se vodom iz odvodnih kanala. Tijekom ljetnih mjeseci svježa se voda doprema 10 kilometara dugim kanalom Metković-Mala Neretva.

Listovi lubenica na plantaži Jure Kapovića blizu ušća Neretve sakrili su od sunca još malene plodove. Ispucala zemlja pokazuje koliko je svaka kap vode potrebna biljci da bi plodovi mogli narasti i dozreti za branje. Jedina voda koju Jure može upotrijebiti za natapanje je ona koju crpi iz odvodnog kanala, stotinjak metara udaljenog od parcele. Voda je već blago zaslanjena, kaže. Bolje vode nemamo od ove trenutno s tim da dolazi bolja voda kad se puni natapni kanal Metković Opuzen što ove godine kasni.

Na kanalu kojim se iz Neretve u Metkoviću u 10 kilometara udaljenu Malu Neretvu u ljetnim mjesecima doprema svježa voda, obavljaju se posljednje pripreme, popravljaju nasipi, kosi trava, čisti korito. Ove je godine svibanj bio malo kišovit i trava je nešto više narasla ali strojevi će to sve pokositi. I napokon, snažne crpke puštene su u rad i voda je počela puniti kanal. Treba proteći više od 10 dana kako bi se podignuo vodostaj u Maloj Neretvi iz koje će višak vode utjecati u kanale. No, oni čije su parcele udaljene od kanala i dalje će muku mučiti s bočatom vodom.

Sustav nikad nije građen da bi se voda iz njega direktno upuštala u kanalsku mrežu za melioracijsku odvodnju, zašto ne u te kanale iz razloga što ti kanali upravo služe samo za odvodnju a kote na kojima se oni nalaze, odnosno vodno lice u tim kanalima je do minus do dva i pol metra ispod razine mora, objasnio je Joško Erceg, voditelj Ispostave Hrvatskih voda Opuzen.

Upravo zbog niske nadmorske visine i klima je blaga pa gotovo svi neretvanski proizvodi prvi dolaze na tržište. Na jednom se dobije, na drugom izgubi - ovce i novce teško je imati zajedno.