U Zagrebu održan festival zmajevih čamaca

Na Jarunu se, prvi put, održao Festival zmajevih čamaca. Riječ je o drevnoj kineskoj tradiciji, koja se s vremenom proširila svijetom. A da bi i Hrvatska postala dio tog sada već globalnog događaja, pobrinuli su se djelatnici Konfucijevog instituta u Zagrebu.

Festival zmajevih čamaca doživio je premijerno zagrebačko izdanje. Središnji dio ove proslave utrka je čamaca ukrašenih zmajevom glavom i repom. Iako je u zapadnim kulturama, pa tako i našoj, zmaj zastrašujuće stvorenje, u Kini je on simbol mudrosti i blagostanja.

Ovaj festival u Kini se slavi već tisuće godina. Održava se u spomen na slavnog kineskog pjesnika, koji je umro prije više od dvije tisuće godina. Riječ je o Qu Yuanu, pjesniku i carskom savjetniku, koji je cijeli život zagovarao političke reforme. Tvrdio je da stari dekadentni utjecaji i povlastice ne mogu biti u skladu sa zdravim borbenim duhom. Izgubivši nadu u budućnost svoje zemlje Ći Juen se utopio u rijeci Milo. I onda su mještani krenuli za njim u potragu. I tako se krenulo s čamcima na rijeku i postalo je to s vremenom tradicija jer nikad njegovo tijelo nisu našli.

Utrke su se redale jedna za drugom, a zdrav borbeni duh ni porazi nisu pokolebali.

Iduće godine peti dan petog mjeseca prema kineskom kalendaru rezervirajte za dobru zabavu. Ujedno, bit ćete u prilici naučiti ponešto o bogatoj kulturi, koja i nakon dva tisućljeća čuva uspomenu na svoje istinske domoljube.