I da želite, ne možete bankrotirati - nedostaju stečajni upravitelji

Od početka ove godine primjenjuje se Zakon o stečaju potrošača koji bi, kako se očekivalo, trebao pomoći barem nekima od 316 tisuća prezaduženih građana. No već na početku pojavio se problem s nejasnim formularima, a sada, čini se, osobne stečajeve nema tko voditi.

Dugo pripremani Zakon o osobnom stečaju u pola godine, koliko je na snazi, jedva da se primjenjuje. Nema dovoljno stečajnih upravitelja. Njih 15-ak premalo je za cijelu Hrvatsku. Osim toga, velik broj građana i dalje ne vjeruje u osobni stečaj.

Od 503 prijave u Fini, do suda je stiglo i potvrđeno 38 prijedloga za otvaranje postupka. Evidentirana su i dva izvansudska sporazuma kad su se dužnik i vjerovnik uspjeli nagoditi.

Mnogo je građana, kažu u udruzi Blokirani, čiji dugovi nisu veći od 20 tisuća kuna, pa je i to dijelom razlog slabog odziva. Osobni stečaj, smatraju, pomoći će onima koji nemaju što izgubiti jer se nakon pet godina brišu preostali dugovi.

Oni kojima dugovanja premašuju iznose njihove cjelokupne imovine - za takve ljude je taj zakon dobar. Oni će nakon pet godina ostati bez svega što je tužno i žalosno, ali svojim nasljednicima neće ostaviti dugovanja, kaže Sarajko Baksa iz udruge Blokiranih.

Dužnici kojima je ovrha nad nekretninom za vratom u petogodišnjem postupku osobnog stečaja mogli bi dobiti dragocjeno vrijeme.

Možete pokušati nakon pet godina otplatiti nekretninu - možda dobijete nekakav novac, nekakvo nasljedstvo u tih pet godina, možda vam ovrhovoditelj otpiše dio dugovanja i uspijete spasit tu nekretninu, objašnjava odvjetnica Dijana Kladar.

I dok u Ministarstvu zbog manjka stečajnih upravitelja predlažu izmjene Zakona, zainteresirani dužnici imaju velik problem, jer koliko god to željeli - ne mogu bankrotirati.