Papa Franjo: U Katoličkoj crkvi mogu biti svi ili nitko

Papa Franjo je u prigodi Jubileja bolesnika i invalidnih osoba u Vatikanu kritizirao župnike koji ne prihvaćaju sve osobe u svojim crkvama, pozivajući ih da radije "zatvore" njihova vrata nego da nekog odbace.

Na susretu s djecom s Downovim sindromom koja su mu sjedila do nogu igrajući se u velikoj dvorani Pavla VI., Jorge Bergoglio je emotivno reagirao na pitanje djevojčice Serene iz Italije koja mu se požalila da se ne osjeća dobrodošla u svojoj župi i da ne razumije zašto ne može primati pričest.

Serena, dovodiš me u nepriliku, jer ako kažem što mislim ... Govorila si o jednoj od najružnijih stvari koja postoji među nama: diskriminaciji! Reći: ti nisi kao ja, odlazi. Mislim na svećenika koji ne prihvaća sve osobe. (Kažem mu) Zatvori svoja vrata, molim te. Jer u Katoličkoj crkvi mogu biti svi ili nitko, istaknuo je Sveti Otac.

Papa Franjo je podsjetio da je njegov daleki predšasnik Pio X. (1903.-1914.) početkom prošlog stoljeća zaprepastio mnoge crkvene čelnike preporučivši da pričest mogu primati i djeca, a ne samo odrasli. U to vrijeme mnogi su govorili da "dijete to ne razumije", rekao je.

Dvadesetak tisuća bolesnika i invalida došlo je u Rim na Jubilej koji se održava od petka do nedjelje.

Sveta Stolica je ovim Jubilejem bolesnika obilježila vrhunac Godine milosrđa koju je u prosincu 2015. proglasio papa Franjo, želeći istaknuti važnost koju bolesnici imaju u kršćanskom nauku i zauzetost Crkve na tom polju.