Može li Marić zamijeniti Oreškovića?

Sljedeće srijede Zdravko Marić ući će u Vladinu dvoranu za sjednice kao HDZ-ov kandidat za mandatara koji bi mogao zamijeniti svojeg dosadašnjeg šefa. Stručnost Zdravka Marića nitko ne opovrgava.

Mislim da to je dobar izbor uzimajući u obzir njegove kvalifikacije, njegovo obrazovanje, ponašanje, njegov ukupni profil, ali što se tiče HDZ-a to pokazuje hrvatsku političku krizu da unutar velike političke stranke ne mogu naći čovjeka da bude i ministar ili lider, kaže ekonomist Ljubo Jurčić.

Nestranačka osoba, ali u HDZ-ovoj kvoti, Zdravko Marić s 39 godina ima zavidnu karijeru. Doktor je znanosti, od 2006. do 2008. bio je pomoćnik ministra financija. Poslije, od 2008. do 2012. državni tajnik u istom  ministarstvu.

No politička moć ne može se crpiti samo iz poznavanja financija, komentira ekonomski analitičar Luka Brkić. Jer, biti premijer isključivo je politička funkcija. Ne možete se nigdje školovati za premijera. Tu treba puno znanja ali treba i puno vještina, puno političke odgovornosti, političke mudrosti i što je najvažnije treba jako puno političkog autoriteta. A politički autoritet vučete kroz legitimnost koju postižete na izborima, kaže Brkić.

Tri godine prije negoli je postao ministar, Marić je proveo u Agrokoru kao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala. Rad u toj korporaciji neki su mu kritičari već stavljali na teret, i zato, postane li premijer, mora biti oprezan.

Istodobno treba voditi računa o toj tankoj granici gdje taj korporativni interes može biti zlorabljen na način da se pokuša prikazati kao opći a da nije opći  jer da se realizira kao opći sa razine Vlade odnosno vlasti - to bi tada bilo vrlo opasno, komentira Brkić.

SDP o HDZ-ovu prijedlogu danas šuti, no prije dva dana u emisiji Otvoreno, Arsen Bauk podsjetio je na ne tako davne HDZ-ove pohvale sličnog tipa. Mene ove pohvale gospodinu Mariću neodoljivo podsjećaju na pohvale gospodinu Oreškoviću tijekom 12. i tijekom 1. mjeseca kada su kolege iz HDZ-a htjele po svaku cijenu obraniti njegov legitimitet pa su rekli da ima legitimitet Sabora, izjavio je Bauk.

Stajalište Mosta se zna - podržavaju ostanak premijera Oreškovića.

Most se i dalje nalazi u Vladi u kojoj je premijer Tihomir Orešković s kojim odlično surađujemo i imamo dobre rezultate. Smatramo da se treba prekinuti aktivnost koju provodi Tomislav Karamarko jer njegovo spašavanje narušava ovu Vladu, Domoljubnu koaliciju, HDZ i to je na terenu vidljivo, izjavio je za Dnevnik HRT-a ministar Tomislav Panenić. Uvjeren je da ukoliko ova Vlada bude podržana, nastavit će s radom, a ukoliko se to ne dogodi, Mostovci su za nove izbore.

Marić, orijentiran na financije i brojeve, na najmoćnijoj funkciji u zemlji mogao bi se naći pred novim izazovom - međustranačkim nadmetanjima i svjetonazorskim pitanjima.

Moj prijedlog je njemu da napravi ugovor o djelu da predloži od 3 do 5 ciljeva koje želi ostvariti na tom mjestu a da sve ostale političke priče budu predmet prepucavanja političkog, savjetuje Ljubo Jurčić.

Jedan od ministara s najboljom reputacijom u Vladi uz kojeg se ne vežu skandali ni afere već pohvale za obrazovanje i stručnost tek treba dobiti podršku 76 saborskih zastupnika da bi se i službeno mogao nazvati mandatarom.