Zaštita za turske zastupnike nakon Erdoganova napada

Nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan napao zastupnike Bundestaga turskog podrijetla zbog prihvaćanja tzv. Armenske rezolucije, policija je pojačala osobnu zaštitu za te članove njemačkog parlamenta, javlja dnevnik Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

Prijetnje zastupnicima Bundestaga turskog podrijetla neprihvatljive su, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

Nakon što je prije nekoliko dana zastupnicima turskog podrijetla preporučeno da ne putuju u Tursku, sada je i u Njemačkoj pojačana njihova zaštita. Kako javlja FAS, posebno je pojačana zaštita zastupnika i predsjednika stranke Zeleni Cema Oezdemira te zastupnice stranke Ljevica Sevin Dagdelen kojima se učestalo prijeti smrću.

Za njih, ali i ostale zastupnike turskog podrijetla te članove njihovih obitelji pojačana je zaštita, policajci su ispred njihovih ureda i stanova, a angažirane su i specijalne policijske snage, javlja FAS.

Zastupnicima se, osim pismenih i telefonskih prijetnji, upućuju i otvorene uvrede i prijetnje na cesti.

Nakon što je početkom mjeseca Bundestag izglasovao rezoluciju u kojoj se pokolj nad Armencima proglašava genocidom, slijedio je niz verbalnih napada turskog političkog vrha na zastupnike Bundestaga. Turskog predsjednika Erdogana zbog njegovih otvorenih napada na zastupnika Bundestaga prozvala je kancelarka Angela Merkel, ali i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.