Kako se izvodi 'Napad sabljom' - HRT na vojnoj vježbi u Litvi

Do 16. lipnja u Poljskoj traje vojna vježba Anakonda, u kojoj sudjeluje 31 tisuća vojnika iz 24 članice NATO-a te zemalja koje su dio Partnerstva za mir. Živo je i na poligonima u susjedstvu. Ekipa HRT-a bila je na vježbi u Litvi, koju organizira američko zapovjedništvo u Europi.

Uz 1900 litavskih vojnika i njih 400 iz Poljske i SAD-a, pripadnici pensilvanijske Nacionalne garde. U članku 5. temeljnog NATO-ova ugovora stoji da je napad na jednu članicu Saveza napad na cijeli Savez.

Za nas je iznimno važno vježbati s partnerima, osobito s Amerikancima. To nam pomaže u shvaćanju protokola i njihovih prilagodbi jer treba djelovati zajednički. Amerikanci imaju svoje ciljeve u treningu, mi svoje, izjavio je potporučnik Arturas Radvilas, zapovjednik vježbe "Napad sabljom ."

Nakon ruske aneksije Krima, Litva je redefinirala obrambenu politiku. Istina, prošlogodišnji litavski vojni proračun bio je 140 puta manji od ruskoga, ali sljedeće godine izdvojit će za to 1,8 posto BDP-a.

Litavci grade i 5 milijuna eura vrijedan kompleks za uvježbavanje za urbano ratovanje, prvi takav na cijelom Baltiku. Grad u malome imat će nogometno igralište i crkvu, a u podzemlju je čak izgrađen i kanalizacijski sustav, kako bi se vojnici mogli pripremiti na uvjete ratovanja pod zemljom. Ono nadzemno odavno tinja.

U travnju prošle godine Rusi su izvodili vježbe na Baltičkome moru, u blizini našeg isključivog gospodarskog pojasa. Od 30 dana u mjesecu, vježbali su 26. Vježbe su unaprijed prijavili, kako i treba. Ali u konačnici su ih izvodili na drugim lokacijama, de facto su ušli u naš pojas i skretali brodove s njihovih ruta. A ti su brodovi bili uključeni u izgradnju energetskog kabela koji je smanjio ovisnost svih triju baltičkih republika o Gazpromu, kazao je Linas Linkevičius, litavski ministar vanjskih poslova.

Saveznici obećavaju da će na summitu u Varšavi biti donesena i formalna odluka o znatnom povećanju NATO-ovih snaga u baltičkim zemljama. Litva, koja se 2008. odlučila za profesionalnu vojsku, ponovno je, pak, uvela novačenje.

Nakon ruske agresije u Ukrajini odlučeno je da moramo popuniti profesionalne postrojbe i stvoriti veći broj pričuvnih vojnika. Gotovo cijelo društvo stalo je iza te ideje. I prošle i ove godine sva mjesta za novake - godišnje se novači 3500 ljudi - popunili su dobrovoljci. Među njima i znatan broj djevojaka, objasnio je Juozas Olekas, litavski ministar obrane.

Nemali broj zapadnih izvora tvrdi da bi u slučaju ruskog pohoda na Baltik sve tri republike - Litva, Latvija i Estonija - šaptom pale u samo tri dana, što ne ostavlja mnogo manevarskog prostora NATO-ovim snagama za brzo djelovanje. U Litvi, koja trenutačno bilježi najveći porast izdvajanja za vojsku u Sjevernoatlantskom savezu, te procjene doživljavaju najozbiljnije moguće.