Na javni poziv za nagradu "Luka Ritz" javila se samo jedna škola

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i ove će godine dodijeliti godišnju nagradu „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Nagrada nije dodijeljena na današnji dan jer se na javni poziv javila samo jedna škola, zbog čega nije bio moguće odabrati učenike kojima bi se nagrada dodijelila, priopćeno je iz Ministarstva.

Početkom tjedna održat će se sastanak s Lukinom obitelji na kojem će se predložiti i razmotriti dodatne aktivnosti vezane uz ovogodišnju dodjelu nagrade.

Razmatra se mogućnost produljenja roka prijave za osnovne i srednje škole te učeničke domove za nominaciju učenica i učenika koji promiču toleranciju, humano i nenasilno ponašanje.

Također se razmišlja o uvođenju godišnje stipendije za studente po uzoru na dosadašnju praksu nagrađivanja po jednog učenika osnovne i srednje škole stipendijom od 1000 kuna i bliža suradnja Ministarstva i savjetovališta „Luka Ritz“.

Od 2008. kada je utemeljena, Nagrada "Luka Ritz" potaknula je mnoge učenike i učenice na aktivnije uključivanje u izgradnju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva - društva temeljenog na solidarnosti, međusobnom razumijevanju, prihvaćanju i povjerenju, a s tom hvalevrijednom inicijativom nastavit će se i u budućnosti, s tim da se planira da nagrada uključi cijelu obrazovnu vertikalu.

O dodjeli Godišnje nagrade "Luka Ritz" odlučuje Povjerenstvo u kojemu su, uz Lukine roditelje, predstavnik Nacionalnoga vijeća učenika Republike, predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje, predstavnik Agencije za strukovno obrazovanje te predstavnik resornoga ministarstva.