Vujčić: Investitori očekuju stabilnost; politička nestabilnost uvijek kreira i ekonomsku

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u Dubrovniku kako investitori očekuju bar kratkoročnu ili dugoročnu sigurnost te kako politička nestabilnost kreira uvijek i ekonomsku. 

Investitori očekuju makar kratkoročnu ili srednjoročnu sigurnost. Politička nestabilnost kreira uvijek i ekonomsku nestabilnost i u tom smislu investitori, ako se radi o tržištima duga, zahtijevaju premiju na politički rizik, a izravni investitori odgađaju svoja ulaganja čekajući kraj političke neizvjesnosti, rekao je Vujčić odgovarajući na marginama 22. međunarodne Dubrovačke ekonomske konferencije na novinarski upit koliko nestabilna politička situacija u državi utječe na ekonomiju.

Na upit hoće li dospijeće duga države u 2017. godini utjecati na kamatne stope kredita koje otplaćuju građani, Vujčić je odgovorio kako na kamate koje plaćaju građani prvenstveno utječe likvidnost u bankovnom sustavu.

U ovom trenutku imamo povijesno najviše razine likvidnosti u hrvatskom bankovnom sustavu zato jer je monetarna politika izuzetno ekspanzivna pa su kamatne stope pale na najniže razine. To se odnosi i na novoodobrene stambene kredite građanima, ali i druge kredite. Oni su na povijesnom minimumu, rekao je Vujčić.

Tradicionalna Dubrovačka konferencija, koju organizira HNB, i ove je godine okupila znanstvenike sa svjetskih sveučilišta, predstavnike najvažnijih međunarodnih financijskih institucija, središnjih i poslovnih banaka te druge domaće i inozemne aktere gospodarske politike, a neke od tema dvodnevnog skupa su primjerice ekonomski rast i integracije, monetarna politika i ekonomska aktivnost, kreditna dinamika tijekom krize, itd.