Morski trg u središtu Betine

U Betini, na otoku Murteru, otvoren je Trg na moru. Uz brodograditeljsku tradiciju, latinsko "idro" i druge atrakcije, središte Betine postalo je živi muzej na otvorenom.

Novouređeni trg dobio je i svoj spomenik kalafatima. Simbolizira ih dječak jer svi su ti betinski kalafati nekad bili djeca koja su sanjarila da postanu iskusni kalafati.

Smjestio se rad akademskog kipara Roberta Jozića u betinskom portu. Na istom onome mjestu odakle su nekadašnji kalafati, kao djeca, u more spuštali svoje prve brodograditeljske uratke.

Ovo je kolijevka drvene brodogradnje i s ovim trgom, muzejom i ovim spomenikom u konačnici su dobili stvarno ono što su zaslužili, izjavio je Silvio Tomaš, član KUD-a Zora.

Trg na moru pravi je muzej na otvorenom. Uz prošle godine novouređeni Muzej betinske brodogradnje, dosad je u revitalizaciju stare betinske jezgre uloženo 12 milijuna kuna. No, priželjkuje najstariji betinski kalafat Ante Balin barem nakratko povratak u stare slavne dane. Ovo je dobro za sjećanje starih brodograditelja, ali bi trebalo otvoriti jednu školu učenika u privredi, da se mladi uče, bez toga nema napretka, kaže.

Jer Betina je nekoć imala školu za brodograditelje i 14 malih škverova. Danas ih rade tek četiri kojima je glavni cilj - očuvati vrijednu tradiciju drvene brodogradnje.