Tijekom sezone na cestama 17 dodatnih timova hitne pomoći

Na državnim cestama i autocestama za vrijeme turističke sezone dežurat će 17 dodatnih prometnih timova hitne medicinske službe (HMS), izvijestio je Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Dodatni timovi bit će raspoređeni na frekventnim prometnim lokacijama na kojima će kontinuirano dežurati 24 sata na dan od 15. lipnja do 5. rujna, a zatim će se do 26. rujna nastaviti vikendima.

To će omogućiti kvalitetnu hitnu medicinsku skrb na prometnicama prema moru, na kojima je broj hitnih medicinskih intervencija u sezoni obično udvostručen u odnosu na ostatak godine, navode iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Na autocesti A1 Zagreb-Split-Dubrovnik dodatni prometni timovi nalazit će se na punktovima Karlovac, Lovinac, Brinje, Skradin, Dugopolje i Zagvozd. Autocestu A3 Bregana-Zagreb-Lipovac pokrivat će timovi HMS-a u Kutini, Lužanima i Županji, a autocestu A6 Zagreb-Rijeka tim u Delnicama-Lučicama.

Na Istarskom ipsilonu i ove će godine dežurati tim HMS-a u Pazinu, a na državnoj cesti D1 iz smjera Slovenije, Zagreba i Knina prema Splitu tim u Korenici. Državnu cestu D8, odnosno Jadransku magistralu, pokrivat će timovi u Tisnom, Karlobagu i Gračacu, s tim da je dodatna prometna ekipa HMS-a u Karlobagu zadužena još i za državnu cestu D25 Korenica-Gospić-Karlobag, a tim u Gračacu za D27 Gračac-Benkovac-Šibenski most.

Tijekom turističke sezone dodatni prometni timovi nalazit će se i u Novalji na otoku Pagu te u Dubrovniku, pri čemu će tim HMS-a iz Novalje pokrivati državne ceste D106 Žigljen-Posedarje i D107 u smjeru Stare Novalje, dok će dubrovački tim HMS-a pokrivati sve državne ceste koje prolaze Dubrovačko-neretvanskom županijom.

U prošloj turističkoj sezoni, prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dodatni prometni timovi HMS-a imali su 591 intervenciju tijekom kojih su zbrinuli 823 ozlijeđena i oboljela pacijenta. Na mjestu događaja hitno je zbrinuto 439 osoba, a 388 pacijenata prevezeno je u bolnički centar za hitnu medicinu.

Osim stradalih u prometnim nesrećama dodatni timovi HMS-a zbrinuli su i 384 pacijenta s drugim hitnim stanjima koji su se zatekli na hrvatskim cestama.

Prosječno vrijeme izlaska na intervenciju iznosilo je 15 minuta, dok je prosječno vrijeme od prijama poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 58 minuta.

Nažalost, na mjestu nesreće smrtno je stradalo deset osoba, kaže se u priopćenju.