Kolarić: Kojih 76 imate, da čujemo! Putica: Jesam li ja na ispitivanju?


Ljevica najavljuje raspuštanje Sabora, a desnica novu vladu. Tko će skupiti dovoljno zastupničkih ruku u tjednu političkog raspleta? O tome su u emisiji govorili Sanja Putica iz HDZ-a, Radimir Čačić, predsjednik Reformista, stručnjakinja za komunikacije Aleksandra Kolarić i ustavnopravni stručnjak Mato Palić.
HDZ blefira, da imate 76 ruku, vi biste ih pokazali, rekla je Aleksandra Kolarić. Smatra kako HDZ vjerojatno ima dovoljno ruku za rušenje premijera Oreškovića, ali da je priča o sigurnih 76 ruku veliki blef. HDZ ima veoma tanku poziciju, ruši vlastitog premijera bez ijednog validnog razloga, dodala je Kolarić.

Naglasila je kako je javni stav HSP-a AS da, ako SDSS stane uz HDZ, HSP tu Vladu neće poduprijeti - samo jedan od razloga zašto HDZ neće uspjeti skupiti potrebnu većinu. Rekla je kako joj je zanimljivo i izbivanje iz medija Drage Prgometa, a da to znači da vjerojatno pregovara.   

Kojih 76 ruku imate, hajde da vas čujemo, izvolite, 76 komada, da vas čujemo, pitala je HDZ-ovu Sanju Puticu.  

 
Sanja Putica joj je odgovorila protupitanjem: Jesam li ja ovdje na nekom ispitivanju? Vaše navode i insinuacije o tome da vi bolje znate koliko tko ima i što se događa, ne dopuštam da znate bolje od nas, izravnih političkih aktera, rekla je. Nadodala je kako vjeruje da će se pronaći rješenje za međusobnu suradnju SDSS-a i HSP-a AS.
Kolarić je rekla kako se HDZ-ov kandidat za premijera, Zdravko Marić, ni po čemu posebno ne razlikuje od  sadašnjeg premijera, osim što bolje govori hrvatski jezik i što je imao neko iskustvo u javnom sektoru. Marić je po svojim svjetonazorima itekako blizak HDZ-u i itekako poznaje političke procese, za razliku od Oreškovića, odgovorila joj je Putica.  

Gosti su se dotakli i Živog zida, za koji je Kolarić rekla da ne nudi ništa više od anarhizma. S njom se složio i Radimir Čačić.
Mi imamo 19 ljudi iz Mosta, dakle poruke nade, kojih se sad svelo na 12, i imamo jednog čovjeka nezadovoljstva, ogorčenja, anarhije, destrukcije, čija je jedina poruka - ne želimo ni lijeve ni desne, rekao je Čačić za Ivana Vilibora Sinčića. Nadodao je da je to legitimna poruka za svakog samoubojicu. Ako se građani ove zemlje žele ubiti i ako žele da država nestane, onda je ta vrsta političke poruke dobar put, dodao je.
Rekao je kako hrvatska politika posljednjih 26 godina tone sve dublje i dublje te da dva pola iskorištavaju ideološki sukob kao alibi za nesposobnost vođenja države i to je rezultiralo uspjehom Mosta na parlamentarnim izborima. Pokazalo se da je to bio promašaj i još gore od ovih etabliranih struktura, rekao je.

Mato Palić pojasnio je proceduru koja slijedi ako padne premijer. Ako se izglasa nepovjerenje premijeru Oreškoviću, onda cijela Vlada podnosi ostavku. Zatim počinje teći rok od 30 dana za preslagivanje. Ako se to ne dogodi, predsjednik Sabora obavještava predsjednicu Grabar-Kitarović da nije došlo do formiranja vlade i ona zatim raspušta Sabor te raspisuje prijevremene izbore, koji se moraju održati najranije 30, a najkasnije 60 dana od donošenja te odluke. 
  
Kada je riječ o velikoj koaliciji, Kolarić smatra da takvo nešto sada nije moguće, upravo zbog dvojice lidera Karamarka i Milanovića, a vjerojatno više zbog karakternih crta Milanovića. Putica također smatra kako za sada nije moguće da HDZ i SDP ostvare veliku koaliciju.

Emisiju pogledajte u cijelosti: