Kapsulirani kanabis stigao u Hrvatsku - pacijenti će ga plaćati sami

Imunološki zavod zaprimio je prvu seriju kapsuliranog ekstrakta kanabisa, uvezenog iz Kanade, koji bi se krajem mjeseca trebao naći u našim ljekarnama, doznaje se iz Hrvatske ljekarničke komore.

Ovog tjedna bit će objavljene i kliničke smjernice koje je zbog dolaska kapsula kanabisa u Hrvatsku izradilo Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida.

Predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan rekao je Hini da je na skladištu Imunološkog zavoda zaprimljena prva količina uvezenih uljnih kapsula pakiranih po 200 komada s različitim udjelima djelatne tvari.

Želatinozne kapsule ulja kanabisa izdavat će se isključivo na liječnički recept, a dostupne su u dvije doze, s jednakim omjerom djelatnih tvari THC-a i CBD-a. Jača doza sadržava 5 mg THC-a i 5 mg CBD-a po kapsuli, a slabija 2,5 mg THC-a i 2,5 mg CBD-a. 

Liječnici će uskoro moći propisivati medicinski kanabis pacijentima koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, side i djeci koja boluju od rijetkog epileptičkog sindroma, što se od listopada prošle godine radilo tek iznimno rijetko, a lijekovi bi se interventno uvozili u Hrvatsku.

Čekamo dodatna tumačenja Ministarstva zdravlja vezano za analize gotovog pripravka te smjernice o propisivanju. Nakon toga ljekarne će na temelju recepata povlačiti kapsule od Imunološkog te ih izdavati pacijentima za određene dijagnoze, rekao je Portolan.

Predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida Ognjen Brborović kaže da su kliničke smjernice za doziranje i primjenu kapsuliranog ekstrakta kanabisa već izrađene, a ovoga tjedna bit će javno objavljene.

V. d. ravnateljice Imunološkog zavoda Lea Lupret Prugovečki danas se nije javljala na pozive. No prije dva tjedna, kada je Zavod dobio dozvolu za promet na veliko lijekova na bazi kanabisa, izjavila je da bi mjesečna terapija u hrvatskim ljekarnama mogla stajati između 1200 i 2000 kuna. Naime, HZZO ne namjerava plaćati liječenje medicinskim kanabisom, što znači da će ga bolesnici plaćati sami.