Predsjedništvo HDZ-a potvrdio Zdravka Marića za kandidata

Završila je sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj su sudjelovali svi HDZ-ovi ministri, a među njima i ministar financija Zdravko Marić. "Predsjedništvo je potvrdilo Marića kao kandidata za mandatara, a u četvrtak će se glasovati o nepovjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću", izvijestio je nakon sjednice glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević. Dodao je kako bi bilo primjereno da premijer sam da ostavku jer su "svi svjesni da je Vlada došla do kraja slijepe ulice".

"Svjestan sam trenutka u kojem se nalazimo. Hrvatskoj je potrebna politička stabilnost. Počašćen sam odlukom HDZ-a da me predloži za mandatara. Svima je u interesu da se stvari što prije stabiliziraju", izjavio je Zdravko Marić. Dodao je kako, kao legalist, razmišlja o sadašnjem, ali i o idućem koraku. "Neke korake još treba napraviti" - tako je odgovorio na pitanje je li na sjednici Predsjedništva dobio jamstva da HDZ ima 76 ruku u Saboru. Milošević je potom dodao kako "za razliku od Oreškovića - Marić razumije politički kontekst te da ima kredibilitet gospodarstvenika i u javnom i u privatnom sektoru".

Prije početka sjednice članovi Predsjedništva, kao ni ministri, novinarima nisu željeli dati izjave. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u izjavi za Novu TV uoči sjednice nije želio reći ima li njegova stranka u Hrvatskome saboru 76 glasovapotrebnih za sastavljanje nove većine bez Mosta, ali je i poručio kako su izbori zadnje što HDZ želi.