Građevinari još čekaju velike infrastrukturne projekte

Od početka krize prije osam godina građevinski se sektor prepolovio - po prihodima, poslovima i broju radnih mjesta.U prvom kvartalu porastao je 3,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. No iako je najteže razdoblje iza njih, građevinari još čekaju velike infrastrukturne projekte koji ovise o javnom sektoru, odnosno Vladi.

Inženjerka Martina Bošnjak nadzire radove na obiteljskom hotelu u Rovinju u koji Maistra ulaže 300 milijuna kuna. Hotel će moći primiti 560 gostiju. Na projektu radi Više od 850 radnika raznih profila, a tvrtka ih traži još.
Na hrvatskim gradilištima nedostaju 2 tisuće radnika. Sektor se oporavlja zahvaljujući ponajprije radovima u zgradarstvu. Čekaju se infrastrukturni projekti javnog sektora. Gradi se zagrebačka zračna luka, ali željeznica, luke ili primjerice Pelješki most projekti su kojima sektor može znatnije utjecati na gospodarstvo.

Građevinski sektor najviše je pretrpio, ali mnogo može i dati. Žilavi poduzetnici preživjeli su najgore, ali u veće pothvate ipak ne mogu bez odlučnosti politike.