Lijekove bez recepta trošimo bez razmišljanja

Hrvatska je na desetom mjestu u Europi po potrošnji bezreceptnih lijekova. Građani na njih potroše oko 225 milijuna kuna na godinu, ne razmišljajući o opasnostima i zanemarujući brojne nuspojave.

Glavobolja, temperatura, kašalj, križobolja samo su neke bolesti zbog kojih građani spas traže u bezreceptnim lijekovima. Popis je dug - kućne ljekarne uglavnom pune.

U ljekarni se najčešće izdaju lijekovi protiv temperature, protiv bolova, eventulano lijekovi koji utječu na smanjenje želučane kiseline kod žgaravice te dodaci prehrani.

Na bezreceptne lijekove građani u prosjeku godišnje potroše 225 milijuna kuna. Na paracetamol troše najviše - 85,5 milijuna kuna , za Aspirin izdvoje 50,6 milijuna kuna, dodatnih 17,4 milijuna na Andol, 9,8 milijuna kuna za Gastal i više od 8 miljuna kuna na vitamin C.

Zavedeni reklamama koje nude čudotvorne lijekove, nisu, kažu liječnici, ni svjesni opasnosti uzimanja bezreceptnih lijekova na vlastitu ruku, posebice uz već  propisane lijekove.

Tipa gastričnih nekih blažih tegoba, mučnina, proljeva, nekih blažih osipa po koži, to su sve lakše nuspojave, međutim problem su nam one teže nuspojave, a kada dobijete pacijenta koji ima krvarenje u želucu, koji ima ozbiljna potkožna krvarenja, do smetnji poremećaja ravnoteže, vida, i tu nastaje problem, rekla je dr.med. Darja Nelken-Bestvina.

A taj je problem moguće izbjeći. Čitati uputu o lijeku i držati se preporučenih doza savjet je svakog liječnika i ljekarnika.