Pariz: Ubijen policijski časnik, odgovornost preuzeo tzv. IS

Zamjenik zapovjednika policijske postaje u Les Mureauxu i njegova supruga - u predgrađu Pariza -  ubijeni su ispred svoje kuće u napadu za koji je odgovornost preuzela tzv. Islamska država.

Muškarac ih je napao nožem, zatim se zabarikadirao u kući. Specijalne policijske snage pregovorale su s njim o predaji, no nakon što je to propalo, upali su u kuću i ubili ga. Ondje je bio i trogodišnji dječak u stanju šoka koji je smjesta hospitaliziran. Tzv. Islamska država na internetu je objavila da je njihov borac izveo napad.
Agencija tzv. Islamske države Amaq priopćila je da iza napada stoji ta radikalna islamistička skupina. Izvor agencije Amaq: borac Islamske države ubio je zamjenika zapovjednika policijske postaje u gradu Les Mureauxu i njegovu ženu, navodi se na internetskim stranicama Amaqa.

Ako se potvrdi da je tzv. IS izveo napad, riječ je o prvom napadu militanata na francuskom tlu nakon što je francuska vlada uvela izvanredno stanje nakon napada u Parizu u studenome 2015. u kojima je ubijeno 130 osoba.

Ubojstvo se dogodilo u pariškom predgrađu Magnanvilleu, 50 km sjeverno od središta glavnog grada Francuske i oko 20 km od Les Mureauxa gdje je radio ubijeni policijski časnik.

Francuski ubojica zakleo se na vjernost šefu IS-a prije tri tjedna

Ubojica francuskog policajca i njegove supruge zakleo se prije tri tjedna na vjernost šefu Islamske države (IS) i imao je listu meta, izjavio je pariški tužitelj Francois Molins.

Tijekom pregovora s policajcima, ubojica je kazao da je praktični vjernik, poštuje Ramazan i dodao da se prije tri tjedna zakleo na vjernosti zapovjedniku IS-a Abuu Bakru al-Bagdadiju, objasnio je Molins novinarima. Napadač Larossi Abballa znao je da je žrtva policajac i rekao da je odgovorio na poziv šefa IS-a da ubija krivovjernike u njihovim kućama, zajedno s obiteljima, dodao je tužitelj.

Na mjestu ubojstva otkrivena je lista drugih potencijalnih meta na kojoj su imena repera, novinara, policijskih službenika i ostalih javnih osoba, istaknuo je Molins i dodao da su pronađena po tri telefona i noža te jedan zakrvavljeni nož.

Larossi Abballla poslao je u 20.52 sati videosnimku dugu dvanaest minuta na stotinjak kontakata u kojoj preuzima odgovornost za čin te dva tveeta na računu otvoren početkom lipnja.