Križobolja postaje bolest stoljeća, širi se poput epidemije

Sve više ljudi, mlađih od 30 godina, pati od križobolje. Neki od uzroka su sjedilački način života, prekomjerna težina, a nije zanemariv ni stresan 'način života'.

Križobolja se naziva bolešću stoljeća, a postala je gotovo epidemija. U Hrvatskoj je križobolja drugi po redu trošak za zdravstveni sustav, odmah nakon kardiovaskularnih bolesti, kazala je gostujući u Studiju 4 Tatjana Nikolić, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Križobolju moramo shvaćati ozbiljno, iako prvi bolovi ne moraju značiti daljnje probleme za kralježnicu, ponovne epizode trebamo shvatiti kao upozorenje, savjetovala je Nikolić.

Istaknula je, ako križobolja traje duže od tri mjeseca, ona može predstavljati veliki problem za pojedinca i društvo. Naime, cijene liječenja su velike, a bolovanje može trajati predugo.

Imamo gotovo sto uzroka križobolje, a najčešće su strukturalne promjene na kralježnici. Sjedilački način života uzrokuje da se križobolja pojavljuje između 30 i 50 godina, a ako se javi prije 20 godine, to je alarm da se radi o patologiji, točnije tumorim, kaže Nikolić.

Križobolju se može, dodaje, spriječiti na razne načine – medicinskom gimnastikom, plivanjem i rekreativnom gimnastikom za jačanje kralježničke muskulature.

Također, psihička napetost može dovesti do križobolje, a križobolja do psihičke napetosti i depresije gdje imamo začarani krug za koji je potreban tim liječnika, poručila je Nikolić.

Kada problem križobolje ne možemo riješiti sami, trebamo se obratiti liječniku opće prakse koji će nas uputiti specijalistu, zaključila je Nikolić.