Dobrović: Ako zatreba, zatvorit ćemo ventile naftovoda!

Saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode simbolično je sjednicu održao u Slavonskome Brodu. Tema sjednice bila je kvaliteta zraka na području Slavonskog Broda i modernizacija rafinerije u Bosanskom Brodu. Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović predstavio je i Akcijski plan do 2022.

Radi se ozbiljno da se problemu onečišćenja zraka stane na kraj. Radi se o ozbiljnom međudržavnom problemu. Rafinerija nije jedini onečišćivač u ovom području, ali je sasvim jasno da je najodgovorniji. Tehničko rješenje je poznato i jednostavno. Hrvatska će se usprotiviti ideji o najavljenoj odgodi modernizacije, rekao je Dobrović uoči sjednice.

S obzirom da kroz naš teritorij prolazi i transportni cjevovod, moguće je i da se zatvore ventili ako treba. Važno je da se građani ne osjećaju bespomoćno, poručio je Dobrović.

Članovi Odbora nedvojbeno su rekli kako će se i u rafineriji morati pridržavati ekoloških odredbi Europske unije. Podsjećamo kako je uprava rafinerije tražila odgodu modernizacije pogona do 2020. godine. 

Gordan Maras (SDP), predsjednik Odbora, od Vlade je zatražio energičnije korake prema susjednoj BiH. JANAF je državna firma u službi hrvatskih građana i ukoliko treba, on treba onemogućiti transport nafte preko Save, istaknuo je.

Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, rekao je da je u Slavonskom Brodu već sad prekoračena dopuštena godišnja razina onečišćenja zraka sumporovodikom.