Domoljubna koalicija: Imamo 65+3 ruke bez Mosta i svi su dobrodošli

Na sastanku Domoljubne koalicije predstavljen je Zdravko Marić kao kandidat za mandatara. U koaliciji se zbijaju se redovi uoči glasovanja o nepovjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću i formiranju nove Vlade. Za to im treba 76 glasova. 

"Domoljubna koalicija je čvrsta i jedinstvena u stavovima i potezima koje ćemo poduzeti. U četvrtak ćemo izglasovati nepovjerenje premijeru Oreškoviću i postoji saborska većina koja će glasovati za Zdravka Marića kao novog mandatara", izjavio je nakon sastanka čelnika Domoljubne koalicije glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević. Dodao je kako im je cilj sastaviti novu Vladu na čelu s Marićem, koja će brže provesti reforme i početi raditi za boljitak Hrvatske. "Hrvatska nema 6-12 mjeseci vremena za čekanje. Imamo 65 ruku bez Mosta i svi su dobrodošli da se pridruže novoj većini - i manjinci i Most, ili dio Mosta", dodao je Milošević. Kazao je kako se s time slažu svi u Domoljubnoj koaliciji pa i 'pravaši'. Novinarima je poručio kako će u četvrtak na glasovanju vidjeti kojih 76 ruku imaju, te dodao kako ne računaju na oporbu.

"Tihomir Orešković nema legitimitet i HSS će glasovati za njegov opoziv. Dajemo HDZ-u palicu u ruke da krene u skupljanje nove većine i nadamo se da će u tome uspjeti", izjavio je nakon sastanka predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Smatra kako Marić ima veći legitimitet od Oreškovića jer je bio državni tajnik i pomoćnik ministra. "Situacija u Hrvatskoj nije dobra, u četvrtak moramo ili sastaviti novu većinu ili ići na nove izbore već u srpnju. Prvi korak je četvrtak, a nakon četvrtka ćemo vidjeti što dalje", izjavio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. On se ispričao hrvatskim građanima na svemu što se događa.  

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je nakon sastanka kako će Domoljubna koalicjia imati 76 ruku za podršku novoj Vladi. "Imat ćemo i zato i radimo ovo što radimo", rekao je Karamarko novinarima napuštajući stranku. Na pitanje hoće li imati dovoljno ruku za opoziv premijera Tihomira Oreškovića s obzirom da je Milošević rekao da imaju samo 68, Karamarko nije odgovorio već je uzvratio protupitanjem: "Ma nemojte. Što je brojao pred vama? Kak se dao navući?". Dodao je kako od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa očekuje da sutra donese "normalnu i pravičnu odluku", a to je da nije "bio niti jest u bilo kakvom sukobu interesa. Ako ne bude tako, najavio je - potražit će druge načine da dokaže istinu i pravdu.

Vlada u kojoj bi sjedili predstavnici SDSS-a ili drugih političkih stranaka koje su uzrokovale gospodarsku, moralnu i demografsku devastaciju Hrvatske za HSP AS je neprihvatljiva i to se stajalište neće promijeniti, poručio je iz Vukovara glavni tajnik stranke i saborski zastupnik Pero Ćorić. Prihvatljiv nam je svaki kompromis unutar trenutačne saborske većine, a strana nam je svaka politička trgovina, istaknuo je.