Ministar Orepić: Zajedništvo EU-a rješenje je za migrante

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ocijenio je u Dubrovniku na kraju dvodnevnog foruma u Salzburgu kako je jedino rješenje migrantskih tokova zajedništvo zemalja Europske unije.

U Hrvatsku je ušlo 686.000 migranata, a svi pokušaji zemalja da pronađu samostalna rješenja su propali. Otkad smo počeli razmišljati zajednički, prijašnji migrantski tokovi prestali su postojati, a sada imamo nadzor nad tim procesima, rekao je Orepić. Dodao je da je Hrvatska iz pasivne pozicije prešla u aktivnog sukreatora sigurnosne politike EU-a i jugoistočne Europe.

Austrijski ministar Wolfgang Sobotka rekao je kako je zajedničko stajalište da se mora osigurati zaštita granica i građana Unije te da se migrantima mora omogućiti da pronađu sigurnost u blizini svojih zemalja. Moramo zatvoriti krijumčarske rute, pogotovo u vrijeme Europskoga nogometnog prvenstva, rekao je Sobotka.

Na ministarskoj konferenciji u Dubrovniku prihvaćen je strateški okvir za djelovanje do kraja 2016. i zajednička deklaracija sa smjernicama za djelovanje i dijalog kad je riječ o unutarnjim poslovima.