Šeparović: Uvjeren sam da će kolege raditi samostalno i neovisno

Novoizabrani predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u intervjuu za HRT je rekao kako poštuje odluku Hrvatskog sabora, koji je izabrao kandidate za ustavne suce. Kaže da je riječ o dobrim kandidatima te da njihovi životopisi i dosadašnji rad jamče da će dužnost obavljati savjesno i odgovorno.

Nije ključno pitanje što se suci biraju odlukom politike nego je ključno pitanje hoće li oni nastaviti raditi kao političari ili produžene ruke stranaka koje su ih predložile ili će biti pravi ustavni suci. Uvjeren sam, poznavajući najveći dio kolega, da će oni samostalno, neovisno, u mandatu od osam godina obavljati posao u skladu s Ustavom, rekao je Šeparović.

Na pitanje kako je moguće da su neki predmeti 25 godina čekali da dođu na dnevni red na Ustavnom sudu, a neki su bili ekspresno rješavani, Šeparović je naveo primjer Zakona o abortusu. Naime, imate jednu teoriju po kojoj u složenim društvenim odnosima, kada se radi o jako osjetljivim svjetonazorskim pitanjima koja nemaju neku praktičnu dnevnu važnost, za Ustavni sud je najbolje da šuti. Vjerojatno su predsjednici dosada, od pokojnog Crnića pa do profesorice Omejec, ocijenili da nije bilo vrijeme da se s takvim zakonom ide jer su ocijenili da bi on izazvao prevelike polemike i prevelike sukobe u društvu kojih nažalost ne nedostaje te da Ustavni sud to treba rješavati u nekim mirnijim vremenima. Međutim, očito je sad sazrelo vrijeme i naš saziv Ustavnog suda će sigurno to pitanje riješiti, rekao je Šeparović.
Cijeli intervju pogledajte u videoprilogu.