Rusak zastupnicima: Politička nas kriza ne amnestira od odgovornosti

U sjeni borbe za vlast, u Hrvatskom saboru se raspravljalo o prošlogodišnjem Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koje su podržali svi saborski klubovi.

No rasprava o izvješću pretvorila se u raspravu o tome zbog čega još nije imenovan novi pravobranitelj, pa je Gordana Rusak zastupnicima poručila kako ih politička kriza ne amnestira od odgovornosti po tom pitanju.

Alarmantna je činjenica da mi u ovom trenutku nemamo pravobraniteljicu za osobe sa invaliditetom. Obrazloženje da procedura nije dovršena je zapravo ono što je katastrofalno. Tražim da se hitno ta procedura dovede do kraja i smatram da nas kriza koju imamo ne amnestira od odgovornosti, rekla je neazvisna zastupnica Gordana Rusak.

Pravobranteljici Anki Slonjšak, naime, mandat je istekao još krajem svibnja, a nasljednik joj još nije imenovan.

Nedopustivo je da pravobraniteljici istekne rok, a da Vlada nije našla za shodno da izaberu novu, slaže se i Ana Komparić Devčić (SDP). Pravobraniteljicu nemamo jer, tvrdi, Sabor i Vlada ne funkcioniraju.

Koji je to zakon donesen po kojem su ukinute prava i sredstva?, upitala ju je HDZ-ova Nada Murganić. Proračunska sredstva za osobe s invaliditetom, kazala je, rađena su na bazi potrošnje, ali neće biti sva utrošena jer tijela za vještačenje ne rade, za što je okrivila bivšu vlast.

Pravobraniteljica koja je napisala ovo izvješće sjedi u ovom domu u kutu iza stupa i to je zorni prikaz odnosa prema osobama s invaliditetom ponižavajući i nedopustiv, poručila je Komparić Devčić.

Na njezine tvrdnje reagirala je HDZ-ova Margareta Mađerić poručivši kako je nedopustivo to što je iskoristila Izvješće o radu pravobraniteljice za političko prepucavanje i sitno politikanstvo.

Vi ste u HDZ-u jedna osjetljiva i ranjiva skupina s kojom treba oprezno postupati dok se sve to ne sredi, poručio je Laburist Jaroslav Pecnik.

U raspravu se uključio i predsjednik Sabora Željko Reiner koji je "saborske kritičare" prozvao jer su, kaže, nakon izrečenih kritika napustili sabornicu. Iako se zaklinju da im je silno stalo, u ovom trenutku niti svaki šesti zastupnik nije prisutan u dvorani. To sve zajedno nešto govori, ocijenio je Reiner.

Civilizacijsko se pitanje pretvara u političko pitanje, poručio je HDS-ov Goran Dodig. Dodao je i kako su svi ljudi potencijalni invalidi te kako je to pitanje pitanje odnosa čovjeka prema čovjeku.

HSS-ovac Branko Hrg posebno je upozorio na problem osoba s autizmom za koje, kaže, nije dovoljno učinjeno, a njihove se obitelji nose s teškim situacijama. Centri koji postoje treba doraditi i modernizirati da budu na pomoć ljudima, poručio je Hrg.

Zamjenica pravobraniteljice Mira Pekač Knežević koja je Izvješće u Saboru i predstavila naglasila je kako se najviše podnesaka odnosilo na socijalnu skrb, rad i zapošljavanje, mirovinsko osiguranje, odgoj i obrazovanje te pristupačnost.