Venezuela: Oporba prijeti nemirima spriječi li se referendum o opozivu predsjednika

Venezuelska politička oporba upozorila je da bi zemlja mogla ući u "zonu turbulencije" spriječi li vlada želju naroda i upotrijebi Vrhovni sud da blokira referendum o opozivu predsjednika Nicolasa Madura.

Jesus Torrealba
, izvršni tajnik oporbene stranke Stol za demokratsko jedinstvo (MUD), izjavio je to dan nakon što je Madurova vlada pozvala Vrhovni sud da zaustavi napore MUD-a za održavanje referenduma kojim bi ga se zbacilo s vlasti.

Madurova vlada tvrdi da bi formalni zahtjev za referedum trebao biti odbijen na temelju toga jer dio od 1, 85 milijuna potpisa na peticiji kojom se zahtjeva referendum nije važeći.

Državno izborno povjerenstvo (CNE) odbilo je oko 600.000 od 1,83 milijuna potpisa prikupljenih u prvoj fazi referendumskog procesa. MUD optužuje Madura da u suradnji s državnim izbornim povjerenstvom odgađa proces ili blokira glasovanje.

Poziv na referendum i vladini napori da se on ne održi kulminacija su političke i ekonomske krize koja potresa Venezuelu. Gotovo svakodnevni prosvjedi postali su nasilni i prošli je tjedan poginulo pet osoba. Samo u utorak dvoje je ljudi ubijeno, a 25 ranjeno u prosvjedima u gradu Cumaniju na istoku zemlje, a deseci trgovina su opljačkani, javljaju lokalni mediji.

Oporba desnog centra vodi utrku s vremenom jer provede li se referendum do 10. siječnja 2017., moći će isprovocirati nove izbore. U protivnom će Madura samo zamijeniti njegov potpredsjednik.

Venezuela, zemlja bogata naftom, na rubu je sloma, razdirana političkim ratom između parlamenta koji kontroliraju oporba i socijalističke vlade te gospodarskom krizom koju prati nestašica hrane, lijekova i električne energije.