Povjerenstvo: Karamarko ne smije odlučivati o Ini

Većinom glasova Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je kako je iznošenjem osobnih stajališta i prijedloga u kojima se zauzimao da Hrvatska iziđe iz postupaka s MOL-om Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa.

Nadalje, zbog osobnih i poslovnih odnosa s Petrovićem Karamarko je u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju dužnosti u Vladi te se navodi kako ne smije sudjelovati u donošenju odluka u vezi s arbitražom Ina-MOL. Riječ je o mogućem sukobu interesa koji nije realiziran.

Predmet je članovima Povjerenstva izložio Davorin Ivanjek, a od odlučivanja se izuzeo Boris Spudić jer je bio Karamarkov savjetnik dok je on bio ministar unutarnjih poslova.
Odluku Povjerenstva komentirali su i političari.

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj zadovoljan je odlukom Povjerenstva. Da se netko poput Mosta pojavio prije 15 godina, Hrvatska bi bila najbogatija država u Europskoj uniji jer je Most pokazao kako se štite nacionalni interesi, izjavio je Bulj.

Glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić kazao je da je, kao pravni laik, mislio da šef HDZ-a Tomislav Karamarko nije bio u sukobu interesa, ali da u odluku Povjerenstva nema razloga sumnjati. Gospodin Karamarko, kao odgovorna osoba, već je jučer nama u Domoljubnoj koaliciji najavio da će podnijeti ostavku i ja mu na tome čestitam. Mislim da je to primjer koji bi trebala slijediti i druga dva aktera koja su doprinjela ovoj nestabilnosti u državi, a to su gospodin Orešković i gospodin Petrov.

Donedavni 'mostovac', a sada nezavisni zastupnik Ivica Mišić nije htio komentirati odluku Povjerenstva te je samo dodao kako nije dovoljno razumio je li kriv ili nije.

Za zastupnicu Hrvatskih laburista Nansi Tireli odluka Povjerenstva bila je očekivana, kao i Karamarkova ostavka. Saborski zastupnik HDZ-a Andrija Mikulić nakon odluke povjerenstva poručio je da će HDZ poštovati odluke mjerodavnih tijela.