Hitna je Međimurju bitna

U novoj Mreži hitne medicine ukupan broj timova u Hrvatskoj će se povećati, no u Međimurju je bila predviđena preraspodjela. Mursko Središće dobilo bi, poput Preloga, po jednu ekipu u smjeni, ali na uštrb Čakovca kojem bi također ostala samo jedna, a ne dvije kao dosad.

S terena direktno vozimo infarkt u Zagreb gdje se onda ugrađuju stentovi i u biti smo primjer Hrvatskoj kako bi se to trebalo raditi. Naravno, ako budemo imali jedan tim, taj projekt pada u vodu, kazao je Romeo Novak, glavni tehničar ZZHM-a.

Naime, u najgušće naseljenoj županiji, na jedan hitni tim dolazi najviše stanovnika u Hrvatskoj, oko sedam tisuća. Zbog toga je pokrenuta peticija kojom se u kratkom roku prikupilo čak 15 tisuća potpisa.

Akcija je uspjela te će Čakovcu i Prelogu ostati 15 timova, a u Mursko Središće dolazi novih pet. Četiri će financirati država, a jedan lokalne vlasti.

Slijede administrativni koraci, pronalazak prostora te opremanje i formiranje timova. S radom bi mogli početi iduće godine i poručuju - ovo je tek prvi korak u postizanju ravnoteže u pokrivenosti u odnosu na ostatak Hrvatske.