U Europskom parlamentu o stradanjima i radu kardinala Stepinca

U Europskom parlamentu održana je konferencija o životu i stradanju kardinala Alojzija Stepinca. Govorilo se o njegovu radu u totalitarnim politikama te kršćanskim i ljudskim vrijednostima od kojih nije odustajao ni u najtežim vremenima.

Principi su bezvremenski. A Stepinac je zbog čvrstih principa univerzalan. Kada to za što se zalagao stavim u  perspektivu ciljeva i namjera u Europskoj uniji, ne treba mi mnogo da ga poistovjetim s onima koji su sanjali  mir i  jedinstven  život  za  sve  europske  građane, rekla je američka povjesničarka Esther Gitman.

Doktor Jure Krišto iz Hrvatskog instituta za povijest govrio je o kontroverznim  koja prati Stepinca zbog osuđujuće presude na montiranom  komunističkom procesu.

Europarlamentarka Marijana Petir,  organizaorica  skupa, pojasnila je zašto  je bilo važno otkriti  Stepinca  u  Eruopskome parlamentu. Čovjek koji je djelima pokazivao kako se voli druge ljude, ali i koji je pokazivao da je važno opraštati neprijateljima u ovom procesu kanonizacije  sasvim sigurno zaslužuje biti prezentiran i ovdje u Europskom parlamentu, rekla je.

Izložba je otvorena do kraja tjedna, a predavanja  sa simpozija bit će podijeljena zastupnicima.