Ministar Kovač u Banjoj Luci na sastanku SEI-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač sudjeluje u Banjoj Luci na sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (SEI), na kojem se razgovara o izbjegličkoj krizi, jačanju regionalne suradnje i borbi protiv terorizma.

Ovom prigodom ministar Kovač razgovarao je s povjerenikom za europsku susjedsku politiku i proširenje Johannesom Hahnom te ministrima vanjskih poslova Austrije i Mađarske, Sebastianom Kurzom i Peterom Szijjartom. Na marginama sastanka održani su i bilateralni sastanci ministra Kovača s ministrom vanjskih poslova BiH Igora Črnadka, te s mađarskim kolegom Szijjartom.

Srednjoeuropska inicijativa je regionalna organizacija osnovana prije 27 godina, a Hrvatska joj se pridružila još u srpnju 1992. SEI okuplja 18 država članica (Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina), a ove godine Inicijativom predsjeda BiH.

Tijekom boravka u Banjoj Luci ministar Kovač posjetit će Katolički školski centar i sastati se s njegovim ravnateljem mons. Ivanom Božinovićem, dopredsjednikom Republike Srpske (RS) iz redova hrvatskog naroda Josipom Perkovićem i ministrom za izbjeglice i raseljene osobe u vladi RS-a Davorom Čordašem.

Ministar će posjetiti i Biskupski ordinarijat i sastati se s mons. Franjom Komaricom i predstavnicima Hrvata - dužnosnicima, gospodarstvenicima i predstavnicima udruga Hrvata u Republici Srpskoj.