DZS: Potrošačke cijene u svibnju pale rekordnih 1,8 posto

U Hrvatskoj su u svibnju potrošačke cijene pale rekordnih 1,8 posto na godišnjoj razini, više nego što se očekivalo, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena goriva.

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) ukazuju na nastavak deflacijskih pritisaka, s obzirom da je trend pada potrošačkih cijena ušao već u treću godinu.

U svibnju je pad cijena na godišnjoj razini bio veći nego mjesec dana prije, kada su cijene pale 1,7 posto, a pad od 1,8 posto nije zabilježen od 2000. godine, od kada DZS vodi te podatke.

U svibnju su, na godišnjoj razini, najviše pale cijene prijevoza, 7,7 posto, pri čemu su cijene goriva za prijevozna sredstva potonule 13,5 posto.  S druge strane, najviše su porasle, za 1,1 posto, cijene zdravlja.

U prvih pet mjeseci ove godine potrošačke su cijene u prosjeku bile 1,5 posto niže nego u istom lanjskom razdoblju. Tako je razdoblje deflacije ušlo u treću godinu, s obzirom da su lani potrošačke cijene u prosjeku pale za 0,5, a u 2014. godini za 0,2 posto.

Na mjesečnoj su razini, u svibnju potrošačke cijene porasle, za 0,2 posto. Pritom su, u odnosu na travanj, najviše, za 1,0 posto, porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, kao i cijene prijevoza, koje uključuju cijene goriva. Najviše su pale cijene komunikacija, za 2,2 posto, dok su cijene odjeće i obuće skliznule 1,0 posto.