Orešković: Postao sam zapreka, Vlada pada zbog interesa pojedinaca

Premijer Tihomir Orešković obraćajući se zastupnicima u Saboru zahvalio im je na povjerenju koje su mu iskazali pri izboru za premijera. Pohvalio se gospodarskim rastom i ostalim pozitivnim ekonomskim indikatorima.

Ponovio je kako su optužbe na njegov račun teške. Moja je dužnost da se očitujem pred ovim časnim domom. Sve su optužbe lažne, ovo se nije dogodilo nikad u povijesti Hrvatskog sabora. Istaknuo je kako pravi razlog njegova opoziva nije nijedan od onih navedenih u HDZ-ovu obrazloženju prijedloga. Problem je što nisam podlegao pritiscima da mjesto ravnatelja SOA-e prepustim osobi koja ne ispunjava uvjete, naglasio je Orešković.

Rekao je da je odluku o imenovanju Daniela Markića za ravnatelja SOA-e donio zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, u najboljem interesu Hrvatske, te ocijenio da je Markićev dosadašnji rad dokazao da je ta odluka bila ispravna. Istaknuo je i kako su svi njegovi kontakti s Markićem bili u okviru njegovih zakonskih i ustavnih ovlasti.

Nikada u povijesti hrvatske demokracije nije se dogodilo da vladajuća većina ili njezin dio pokreće opoziv predsjednika Vlade, kojeg su sami izabrali, pogotovo s ovako teškim optužbama, rekao je Orešković. Postao sam prepreka, moji stavovi o Ini, LNG-u i energetskom sektoru razlikuju se od nekih članova Vlade i borio sam se da zaštitim nacionalne interese, kazao je. Neizvjesnost koja je proizlazila zbog afere oko Karamarka postala je prevelik teret za Vladu, zato sam tražio ostavke. Tražim osobnu odgovornost, ona bi trebala biti temeljno načelo, poručio je Orešković i naglasio da je aktivno pokušavao komunicirati s Karamarkom, koji je pozive na razgovor ignorirao i nije pokazivao interes za gospodarske teme i reforme.

Kako objasniti da mi je pored ovakvih optužbi ponuđeno da budem potpredsjednik Vlade za investicije i ulaganja, upitao je Orešković i naglasio da se treba postaviti pitanje koji je pravi razlog za rušenje Vlade. Pravi razlog je što sam počeo raditi na rješenju spora INA-MOL u arbitraži što nekima nije odgovaralo. Ostat će zabilježeno da je ova vlada pala zbog interesa pojedinaca, to je moja jedina krivnja. Ja sam svoju dužnost obavljao časno. Ponosan sam na to što sam učinio. Mogu mirno reći da sam dao sve od sebe. Danas se piše povijest, zaključio je.

Premijer Orešković, praćen samo ministrima iz Mosta stigao je malo prije podneva u Hrvatski sabor. Piše se povijest, idemo završiti to što smo počeli, izjavio je Orešković upitan kakav je osjećaj da ga opozivaju oni koji su ga doveli na vlast. Poslije Sabora bit ću slobodan za pitanja, kratko je uzvratio novinarima dok je prolazio Saborom.

Izglasuje li Sabor njegov opoziv, parlamentarne stranke imat će 30 dana da se okupi nova većina i da Sabor imenuje novog premijera i vladu. Ako ne uspiju, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspisat će prijevremene parlamentarne izbore. Podsjetimo, HDZ kao mandatara predlaže ministra financija Zdravka Marića.

U slučaju izglasavanja nepovjerenja 12 Mostovih zastupnika će podržati raspuštanje Sabora

Predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić izjavio je za HRT da će, koliko zna, njihov još uvijek partner HDZ ustrajati na opozivu premijera Tihomira Oreškovića i padu Vlade.  Ako se to dogodi, Most je definitivno za nove izbore. Svih 12 naših zastupnika jučer je potpisalo dokument po kojem se slažu s raspuštanjem Sabora ako se sruši vlada Tihomira Oreškovića, rekao je.