Reiner ne vidi razlog da Sabor prestane s radom

Imamo tehničku vladu, ali to ne znači da Sabor prestaje sa radom. Vlada proističe iz Sabora, a ne obrnuto. Nema nikakvog razloga da bilo koji kontruktivni prijedlog vlade sabor na raspravi i o njemu ne glasuje. Zastupnici su svjesni da im je narod dao povjerenje, ova tehnička vlada itekako može donositi važne prijedloge pa Sabor može dalje kontruktivno raditi. Rekao je to gost središnjeg Dnevnika HTV-a predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

Ni u kom slučaju nije farsa donositi zakone koji koriste hrvatskim građanima. O njihovom radu, hoće li raditi ili neće, hoće li činiti kvorum ili neće, ovisti će hoće li to percipirati birači i nagraditi ih ili kazniti na sljedećim izborima, kazao je. Na pitanje urednice Mirjane Posavec smatra li da će onda birači kazniti i HDZ, odgovorio je protupitanjem: Zašto? Ovakva situaciju ni u kom slučaju nije samo zbog HDZ-a, on je radio u suradnji s Mostom, tvrdi Reiner.

Što žurnije bi trebalo formirati rekonstruiranu vladu i što žurnije provoditi strukturne reforme. Alternativa tome su neizvjesni izbori koji, po mom dubokom uvjerenju, mogu Hrvatskoj samo štetiti, kaže Reiner. Na pitanje kada će na dnevni red uvrstiti raspravu o opozivu Sabora, odgovorio je da će tom ozbiljnom pitanju, ozbiljno i pristupiti. Ovaj čas o tome ne bih špekulirao jer nisam vidio nikakve potpise. To ću učiniti kad ih vidim, ali s time još nisam upoznat. Na hipotetska pitanja neću odgovarati, rekao je Reiner.

Do izbora nove vlade primjenjuju se odredbe Zakona o postupku primopredaje vlasti. A to znači da Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti. Samo iznimno može imenovati vršitelja dužnosti ako je to nužno za nesmetan rad tijela državne uprave. Vlada ne smije zaključivati ugovore veće vrijednosti, osim ako bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatniju materijalnu štetu. Sad znamo što Vlada ne smije, a što će raditi Sabor, doznat ćemo u razgovoru s njegovim predsjednikom, akademikom Željkom Reinerom.