Hrvati pronašli crnu kutiju egipatskog zrakoplova EgyptAira

U Sredozemnom moru pronađena je crna kutija sa snimačem glasa iz kabine pilota EgyptAirovog zrakoplova nestalog prošlog mjeseca. U pronalasku je sudjelovala hrvatska posada broda John Lethbridge. Snimač glasa je oštećen, no dio koji sadržava snimke je nedirnut, objavio je egipatski istraživački odbor u priopćenju.

Snimač glasa, koji se nalazio u jednoj od dvije crne kutije, locirao je brod John Lethbridge specijaliziran za potragu u dubokom moru tvrtke Deep Sea Search, sa sjedištem na Mauricijusu, koja je zbog velikog oštećenja uređaj spašavala u nekoliko faza. Pronađen je dio s memorijskom jedinicom, što je najvažniji dio uređaja, prenosi Reuters.

"Spustili smo svog robota na dubinu od 2970 metara i pronašli jedan dio crne kutije, no nedostajao je najvažniji dio, koji se nalazio negdje 200 metara dalje. Riječ je o takozvanom cilindru u kojem se nalazi snimač glasa. Trebalo je vremena da ga pronađemo, no uspjeli smo, kompletirali prvu crnu kutiju i odmah ju poslali u Aleksandriju na analizu", rekao je za Hinu Ratko Marčeta, kapetan broda John Lethbridge koji radi na potrazi za crnim kutijama i ostalim dijelovima zrakoplova.

Posadu broda velikim dijelom čine Hrvati iz okolice Splita i s otoka Lastova.
Još uvijek nije pronađena druga crna kutija u kojoj se nalazi zapisnik tehničkih podataka zrakoplova, vrlo važna za otkrivanje uzroka nesreće. Potraga za njom bit će vrlo teška zbog toga što se radi o području najvećih dubina u Sredozemnom moru, od oko 3 tisuće metara. "Signal ne možemo naći, jednostavno ga nema, pa zbog toga slijedi potraga na dnu mora koja će potrajati danima", rekao je Marčeta istaknuvši kako će se to raditi u krugu jednog kilometra. Odbor je ovog tjedna objavio da bi obje crne kutije trebale emitirati svoj signal do 24. lipnja.