Financial Times i The Economist za ostanak u EU-u

Tjedan dana prije referenduma, Financial Times i The Economist očitovali su se za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji, dok u anketama raste potpora 'brexitu'.

Konstruktivan dijalog je presudan u času kada je Europa sučeljena s islamističkim ekstremizmom, migracijama, ruskom ekspanzijom i klimatskim promjenama. Te probleme možemo riješiti samo ako smo ujedinjeni, istaknuo je Financial Times. Usto preuzima argumente međunarodnih organizacija i stručnjaka koji drže da bi 'brexit' bio štetan za britansko gospodarstvo.

Ovo nije trenutak da se vraćamo malenoj Engleskoj. Mi smo Velika Britanija. Moramo dati doprinos naprednijem i sigurnijem svijetu. Trebamo glasati za ostanak, očekivano zaključuje FT.

The Economist je u komentaru pod naslovom Razjedinjeni ćemo propasti zauzeo slično stajalište. Glas za izlazak iz Europske unije 23. lipnja, koji ankete smatraju vjerojatnim, nanio bi veliku i trajnu štetu britanskom političkom sustavu i gospodarstvu, piše taj ugledni tjednik. Izađe li Velika Britanija iz EU-a, bit će na kraju siromašnija, zatvorenija i manje inovativna. Umjesto da ponovo postane svjetska veličina, bit će manje utjecajna i manja, dodaje The Economist.

Međunarodni monetarni fond upozorio je da bi izlazak Velike Britanije iz Europske unije mogao potaknuti porast euroskepticizma i pokrenuti ;dugo razdoblje financijske nesigurnosti.

Kako navodi ta ustanova, europski projekt su već dobrano oslabile podjele nastale u migrantskoj krizi i djelomično uvođenje granične kontrole.

Zbog ubojstva proeuropske britanske zastupnice MMF je priopćio da će za 24 sata odgoditi objavljivanje niza dokumenata u kojima izlaže rizike povezane s "brexitom".Barack Obama: Britaniji je bolje u Europskoj uniji