Puhovski: Kakav stručnjak? Premijer može biti samo političar

Hoćemo li na prijevremene izbore ili će uspjeti preslagivanje saborske većine za potporu novom premijeru Zdravku Mariću? Na ta pitanja pokušali smo dobiti odgovore u Poligrafu Prvog programa Hrvatskog radija u kojem su gostovali Darko Milinović iz HDZ-a, Miro Šimić iz Mosta i analitičar Žarko Puhovski.

Šimić je potvrdio da će u Saboru danas održati sjednicu Kluba zastupnika Mosta nakon koje će imati sastanke s pet ili šest klubova zastupnika koji bi mogli podržati inicijativu za sakupljanje potpisa za pokretanje zahtjeva za raspuštanje Sabora.

Mnogi ove razgovore žele prikazati kao neku suradnju nas i SDP-a. Od te suradnje još se nismo oporavili. A s obzirom na to da se od suradnje s HDZ-om tek počinju oporavljati, postavljeno mu je pitanje s kim će surađivati nakon novih izbora. S kim ćemo surađivati ovisit će o tome što ćemo čuti u kampanjama, o listama, računamo da ćemo biti treća jaka strana, rekao je Šimić.

Milinović je rekao da je važno što prije formirati većinu. Danas imamo tehničku vladu i krećemo ispočetka. Vjerujem da će HDZ i Domoljubna koalicija složiti većinu koja će biti stabilna. HDZ je ostao vjerodostojan, 70 posto građana je za nove izbore, isto toliko smatra da je ova vlada neuspješna. To isto smo i mi uvidjeli i zaključili da je nema smisla umjetno održavati i zato smo povukli jučerašnji potez, rekao je Milinović.

Puhovski smatra da postoje male šanse da HDZ skupi većinu, ako je i skupi, da će biti nestabilna te da će se u tom slučaju izbori održati u listopadu umjesto u rujnu. HDZ se odrekao vlasti kako bi spasio svog predsjednika. I HDZ, i SDP i Most će biti kažnjeni, ali će situacija biti približno ista kao i nakon prethodnih izbora. Vlada nakon izbora bit će ponovno nestabilna, a SDP i HDZ mogu u koaliciju samo ako budu imali neke druge ljude na čelu svojih stranaka, rekao je Puhovski.

Milanović se složio s Puhovskim da novi izbori neće donijeti ništa novo. HDZ je pokazao svoju vjerodojstojnost - gotovo iz dana u dan smo se povlačili - odustali smo od Josipe Rimac, Crnoje, Brkića, Ćorušića - zahtjev za opozivom Oreškovića bio je krajnji potez kojim smo morali pokazati vjerodostojnost, rekao je Milinović.

Oreškovićev zahtjev da se povuku Karamarko i Petrov Puhovski je nazvao političkom bezobraštinom. On je bio na mjestu premijera jer su tako odlučila upravo njih dvojica, rekao je Puhovski.

Milinović je rekao da je jučer u Saboru hrvatski premijer plebiscitarno ponižen. Orešković je to rebao izbjeći, nije si to smio dopustiti, ustvdio je Milinović.