Grabar-Kitarović i Vučić potpisuju političku deklaraciju o unapređenju odnosa

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić sastat će se u ponedjeljak u Hrvatskoj i u Srbiji i potpisati političku deklaraciju "iznimne važnosti i težine" koja će uključiti pitanja manjina, nestalih, granice i sukcesije, najavljeno je u petak iz Ureda predsjednice.

Grabar Kitarović i Vučić sastat će se u ponedjeljak najprije u blizini Vukovara, a potom će popodne otići u Vojvodinu i tamo potpisati političku deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, koja je snažni "izraz političke volje", kažu izvori na Pantovčaku.

Činjenica da deklaraciju potpisuju predsjednica jedne države i premijer druge proizlazi iz toga što je zaključeno da je sa srbijanske strane Vučić stvarni lider koji ima moć da konačno krene u konkretno rješavanje problema.

Hrvatska iz svega toga može samo profitirati i to je naš prvi i jedini cilj. Urediti i odmaknuti se od otvorenih pitanja i postaviti temelje dobre volje između političkih čibmenika s jedne i druge strane gdje ćemo zakoračiti u novu sferu odnosa u kojoj se RH i Srbija neće promatrati kao konkurencija, već kao susjedi koji moraju riještiti sva otvorena pitanja i prije svega se okrenuti prema budućnosti, kazano je iz ureda.

Grabar-Kitarović, ovo je prvi posjet Srbiji u mandatu iako ne ulazi u kategoriju državnog nego radnog - potpisat će zajedno s Vučićem političku deklaraciju, koja nema obvezujući karakter sporazuma, ali nosi važnu političku poruku i javnosti u dvije država i međunarodnoj zajednici, najavljuje se.

Politička deklaracija o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja uključit će prije svega unapređenje zaštite manjina.

Druga važna stvar je rješavanje pitanja granice što će se pokušati riješiti bilateralnim pregovorima na temelju međunarodnih pravila, a ako u razumnom roku ne bude uspjeha, koristit će se pomoć međunarodnih pravosudnih institucija.

Dvoje čelnika dotaknut će i pitanje novih izazova poput međunarodnog terorizma i migracijske krize te pitanje zajedničkog nastupa dviju država prema europskim fondovima, odnosno prekograničnom suradnjom pokušati doći do sredstava kojima bi se, primjerice, mogla obnoviti pruga Zagreb-Beograd.

Sve ono o čemu će se razgovarati ulazi u državne interese i nema nikakvih dnevnopolitičkih, stranačkih ili unutarstranačkih elemenata, u deklaraciji je sve ono što je neupitno, neosporno i realno, a radi se isključivo o pitanjima gdje predsjednica ima izravne ustavne ovlasti.
Vučića se uvažava kao proeuropskog lidera, a Hrvatska će biti prva koja će poduprijeti Srbiju na putu u EU, naravno uz ispunjavanje kriterija.