Prgomet: Znali smo da taj projekt ove Vlade ne može uspjeti

Vlada je pala, konzultacije kod predsjednice su obavljene, Sabor je praktično raspušten, izbori su pred nama, zašto HDZ i gospodin Karamarko i gospodin Reiner tvrde da još nije gotovo, samo su neka od pitanja u Intervjuu tjedna Jasmine Popović na koja odgovara Drago Prgomet, predsjednik stranke HRID.

Karamarko je išao rušiti vlastitu vladu, a pritom nije imao novu vladu i većinu. Potpisi 91 saborskog zastupnika za samoraspuštanje Sabora dovoljno govore. Meni su principi u politici vrlo bitni. Ja sam volonter, ne živim od saborske plaće, rekao je Prgomet.

Smatra da novim izborima ne omogućuju SDP-u povratak na vlast. Ako se to dogodi, onda je odgovoran samo HDZ, nitko drugi, te nikakvih pregovora s HDZ-om o pozicijama nije bilo niti su dolazili u obzir. Od Karamarka je samo tražio da postane moderna stranka desnog centra.

Od prvog dana smo bili jasni - ne podržavamo ovu vladu, znali smo da taj projekt ne može uspjeti, zalagali smo se od prvog dana za izbore, dodaje Prgomet.

Na pitanje kako će Most proći na izborima, Prgomet je odgovorio da će proći solidno, ali neće moći graditi svoju političku agendu na pobjedi nad Karamarkom i dio birača HDZ-a će glasovati za njih. I Katolička crkva ih podupire. Biračima će morati ponuditi puno više jer Most iza sebe ostavlja loš kreditni rejting, zaustavljenu reformu obrazovanja, nejasnu sudbinu Končara, nejasnu situaciju vezano uz sigurnosni sustav.

O HRID-u kaže da je stranka centra i desnog centra, zauzimat će se za uljuđenu Hrvatsku u kojoj će se poštovati zakon, bez ekstremizma, radikalizma, nacionalizma. Neće biti lako, to znam. HRID će razgovarati s potencijalnim partnerima, ali isključivo na temeljima naše agende, izjavio je Prgomet.

Jedina žrtva ovog političkog eksperimenta su građani Hrvatske i Orešković je svjesno u to ušao, ne znajući ništa. Njegova politička ostavština je gotovo nikakva, a uloga žrtve koju je zauzeo je njegovo legitimno pravo. Kakva će mu biti budućnost, odlučit će građani, a čini mi se da neće odustati od političke karijere. Vrlo se neodgovorno upleo u priču oko SOA-e i sljedeći mandat Sabora morat će o tome raspravljati, rekao je Prgomet, dodajući da mu je želja da SOA bude potpuno neovisna.

Što misli o predsjedničinoj poruci? Rekao je da mu je poruka poslije utakmice malo neobična. Inače je kriva hrvatska država, koja dopušta primitivizam u svečanim ložama i koja je dopustila da HNS postane država u državi.