Predsjednica predložila Vladi sjednicu zbog nereda na Euru

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predložila je Vladi na temelju odredbe članka 102. Ustava RH održavanje sjednice.

Predlaže dnevni red s točkom Izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije i Ministarstva unutarnjih poslova o sigurnosnim saznanjima i poduzetim radnjama prije, za vrijeme i poslije utakmice između Hrvatske i Češke.
[VIDEO] Hrvatskoj prijeti izbacivanje s Eura
Raspravljalo bi se i o Izvješću Ministarstva pravosuđa i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o primjeni Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima, primjeni istoga u području suzbijanja nereda na sportskim natjecanjima i poduzetim radnjama te dosada izrečenim sankcijama. 

Za treću točku predlaže Izmjene i dopune Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima.

U obrazloženju prijedloga za održavanje sjednice Vlade iz Ureda predsjednice navedeno je kako su se na nogometnoj utakmici Europskog nogometnog prvenstva održanoj 17. lipnja 2016. u Republici za vrijeme utakmice Hrvatska-Češka dogodile nemile scene ponašanja navodnih navijača hrvatske reprezentacije.

U svrhu osiguravanja sigurnosti gledatelja i sudionika sportskog natjecanja potrebno je žurno sankcionirati huliganizam, nedolično ponašanje, nerede te nasilje prije, za vrijeme i nakon sportskog natjecanja. Radi sprečavanja neprimjerenih i nedoličnih pojava na sportskim natjecanjima i priredbama potrebno je žurno izmijeniti Zakon o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima, postrožiti sankcije za prekršaje propisane tim Zakonom s posebnim naglaskom na pooštravanje kazni zatvora te ih hitno primijeniti, stoji u obrazloženju prijedloga predsjednice Republike za održavanje sjednice Vlade.
Predsjednica poručila huliganima: Mrzitelji države, odgovarat ćete!