Obilježen "Dan sive vrpce"

U pet gradova u Hrvatskoj danas se obilježava "Dan sive vrpce". Drugi je to put da se kod nas na taj način javnost upoznaje s problemima s kojima se susreću oboljeli od tumora na mozgu, ali i njihove obitelji.

Neinformiranost, popratne pojave liječenja, psihičke tegobe, ograničena dostupnost dijagnostičkih metoda, samo su neke od teškoća s kojima se, osim s bolesti moraju nositi oboljeli od tumora na mozgu. A svake godine oboli ih još 600, od kojih čak 420 s malignim tumorima. Najveći problem je ustvari psihološka podrška oboljelima i njihovim obiteljima. Naime tumor mozga ne djeluje na sam mozak nego na cijeli sustav, cijeli organizam, oni se susreću s brojnim problemima što je bitno da zajednica poznaje i bitna je podrška., izjavila je Marijana Neuberg, magistra sestrinstva.

S tim je ciljem prije dvije godine osnovana Hrvatska udruga za oboljele od tumora na mozgu "Glia". Žele potaknuti mjerodavne institucije da pomognu u podizanju standarda liječenja, ali i djelovati na javnost, kao što su to učinili i danas.