Kovač: "Donijet ćemo najbolju moguću odluku i za državu i za stranku"

U HDZ-u raste nezadovoljstvo nakon neuspjelog preslagivanja saborske većine. Odlazak šefa stranke Tomislava Karamarka danas zaziva i ministar Tomislav Tolušić, a, kako je počelo, čini se da neće biti i jedini.

Za vrijeme jučerašnje proslave 27. godišnjice HDZ-a jedno su pitanje novinari vrtjeli u stotinu varijanti - je li Karamarko spreman dati ostavku na mjesto prvog čovjeka stranke - ne dobivši jasan odgovor.

Komentirajući zahtjeve za odlazak Tomislava Karamarka, vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u Dnevniku 3 izjavio je kako se moja stranka, naša stranka zove se Hrvatska demokratska zajednica. Mi smo demokratska stranka i svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje, ali mi ćemo ovih dana imati sjednicu predsjedništva i tu ćemo mi raspraviti u svojoj kući kako ćemo dalje, na koji način ćemo izaći iz ove situacije. Ono što mogu reći, ja sam imao privilegiju započeti svoj radni vijek kod predsjednika Tuđmana i naučio sam da je na prvom mjestu država, na drugom mjestu je stranka, a na trećem osobni interesi. Mi ćemo donijeti odluku koja će biti u interesu Hrvatske i HDZ-a. Mi ćemo donijeti najbolju moguću odluku za državu i za stranku, istaknuo je.

Na pitanje nastavlja li HDZ za preslagivanjem, Kovač je naglasio kako je sve moguće. Mi moramo izvršiti pripreme za izbore, vidjet ćemo kako će to biti, kada će to biti, kada će i hoće li biti donesena odlukau Saboru o raspuštanju Sabora, mi to još ne znamo. Gospodin Reiner je nešto govorio o početku sljedećega tjedan. Ono što ja mogu reći, mi ćemo vrlo skoro, sljedećega tjedna o tome razgovarati, na stranačkim tijelima i donijeti najbolju odluku za Hrvatsku državu i za HDZ, dodao je.
Među prvoborcima stranke, Vladimir Šeks bio je najizravniji. Prema njemu, državnička gesta Tomislava Karamarka bila bi da prizna kako nije uspio formirati Vladu.

Potpredsjednik stranke Tomislav Tolušić prvi je iz vrha stranke koji je zatražio da Karamarko ode s čelnog mjesta te da predsjednik Sabora Željko Reiner što prije na glasovanje stavi zahtjev za raspuštanje parlamenta.
Medijima je pristigla izjava devet osnivača HDZ-a s pozivom da Karamarko odstupi sa svih dužnosti u stranci. Smatraju da je njegova politika bila promašena i isključiva. I u neskladu s politikom uključivosti utemeljitelja stranke Franje Tuđmana.
Devetero osnivača HDZ-a javno zatražilo Karamarkovu ostavku
Drugi HDZ-ovci mnogo su oprezniji u izjavama. Oni bliski Karamarku odgovaraju - sljedeći tjedan bit ćemo pametniji.

Dio vodstva HDZ-a prilično se sramoti izjavama koje su protivne svim demokratskim standardima. Jednostavno, ako imamo toliki broj potpisa onih koji traže raspuštanje Sabora i nove izbore, jasno je da nema većine koja može sastaviti novu vladu. Svako negiranje takvog stanja je vrijeđanje ustanova države. O tome mora voditi računa i predsjednica Republike, jer osim nje i Vlade, institucija države je i Hrvatski sabor, rekao je o političkoj situaciji gost Dnevnika prof. Ivan Rimac, s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

O izjavi potpredsjednika HDZ-a Tomislava Tolušića, prvog iz vrha HDZ-a koji je zatražio da Karamarko ode s čelnog mjesta te da predsjednik Sabora što prije na glasovanje stavi zahtjev za raspuštanje parlamenta, Rimac je rekao kako su slične izjave već imali prilike čuti. To međutim nema efekta na vodstvo HDZ-a. Koliko će takvo njihovo ponašanje trajati, to ovisi o njima. Što duže - to gore, i za stranku i za građane. Nadam se da će ova farsa koja blati ustanove prestati i da ćemo vratiti mandat građanima da izaberu koje vodstvo žele. Sve drugo je vrijeđanje i građana i institucija države, rekao je. Ključan će biti već ponedjeljak, kada se treba održati saborska sjednica, ali se još ne zna hoće li se otvoriti rasprava o raspuštanju Sabora. Naime, u HDZ-u i dalje ne odustaju od preslagivanja Vlade. Pa im raspuštanje Sabora nije u fokusu.  No velika većina u Saboru rekla je svoje. Sada se čeka ponedjeljak.