Prosvjed na Okinawi protiv američkih baza

Tisuće ljudi okupile su se na jednom od najvećih prosvjeda na japanskom otoku Okinawi u posljednja dva desetljeća protiv američkih vojnih baza nakon opetovanih incidenata, a istodobno je organiziran sličan prosvjed ispred parlamenta u Tokiju.

Prosvjednici, kojih bi, prema očekivanjima organizatora, trebalo biti 50.000, posebice su ljuti zbog posljednja dva incidenta: ubojstva mlade Japanke i nesreće pod utjecajem alkohola za koje su osumnjičeni civilni zaposlenik u američkoj vojnoj bazi i marinac.

Ovaj prosvjed ugrožava planove za preseljenje američke zračne vojne baze iz Futenme u Henoko na sjeveroistočnom dijelu arhipelaga. Baza Futenma, koja se nalazi u gradu Ginowanu, trebala bi se premjestiti u manje naseljeno priobalno područje otoka, no stanovnici Okinawe više ne žele nikakve baze na svom teritoriju.

Sjedinjene Države i Japan dogovorili su 1996. zatvaranje baze u Futenmi nakon što su trojica američkih vojnika silovala 12-godišnju Japanku, što je izazvalo masovne prosvjede protiv američke nazočnosti.

Arhipelag Okinawu nakon Drugoga svjetskog rata okupirali su Amerikanci, a 1972. ponovno je vraćen Japanu. Na otočju boravi 50.000 Amerikanaca, uključujući 30.000 vojnika i civila zaposlenih u američkim bazama. Međutim, prisilni suživot ne funkcionira najbolje pa ondje ne živi mnogo lokalnog stanovništva.