U Istanbulu sukob zbog piva i Radioheada

U Istanbulu su se sinoć sukobili policija i prosvjednici. Stotine ljudi izašle su na ulice kako bi dignule glas protiv napada na poklonike britanske rock-skupine Radiohead.

Prosvjednici su se okupili pred prodavaonicom CD-a kod koje je dan prije obožavatelje Radioheada na predstavljanju novog albuma te britanske rock-skupine napala skupina od dvadesetak muškaraca naoružanih štapovima i bocama. Radioheadovi poklonici napadnuti su jer su pili pivo tijekom za muslimane svetog mjeseca ramazana.

Skup potpore žrtvama napada došla je prekinuti policija. Uzaludan je apel prosvjednice da sve protekne u miru. Policija je na prosvjednike krenula vodenim topovima, gumenim mecima i suzavcem.

O napadu se oglasila i popularna britanska rock-skupina. Nadamo se da ćemo jednoga dana moći gledati na takvo nasilje izazvano netolerancijom kao na stvar prošlosti. A do tad dajemo svojim obožavateljima u Istanbulu ljubav i potporu, poručio je u priopćenju Radiohead.

Naime, premda je Turska načelno sekularna država, od dolaska predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana na vlast zabranjeno je reklamiranje alkohola i pooštrena su ograničenja vezano uz njegovu prodaju.