Ekskluzivni intervju Vučića za HRT i intervju Grabar-Kitarović za RTS

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić sastat će se sutra jutro u Vukovaru i Dalju, a zatim popodne otići u Vojvodinu - u Suboticu i Tavankut. Time žele pokazati dobru volju da se riješe problemi u odnosima dviju zemalja.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić dao je ekskluzivni intervju za HRT. S njime je razgovarao novinar Goran Rotim.

Aleksandar Vučić, srbijanski premijer koji je, sa skoro 49% glasova, nedavno premoćno pobijedio na izvanrednim parlamentarnim izborima u svojoj zemlji, najavljuje kako će na kraju sutrašnjega dana, u Subotici, s Kolindom Grabar-Kitarović potpisati Deklaraciju koja će značiti strateški iskorak u odnosima dviju zemalja nakon dugo vremena. Govorio je o tome kako je došlo vrijeme da se Beograd i Zagreb okrenu zajedničkim interesima. Očitovao se i o tome - jesu li vojvođanski Bunjevci - Hrvati ili nisu. Da je riješeno pitanje njihovih udžbenika. Najavljuje intenzivno pregovaranje o granici. A, ako se dogovor ne postigne - idemo pred međunarodna pravosudna tijela. Potvrđuje kako jest vrijeme da se pitanje nestalih skine s dnevnog reda i napokon riješi, da se otvore svi arhivi. Zbog događaja u prošlosti - Vi ćete slaviti, mi ćemo tugovati, kaže i dodaje kako će povijest još dugo svatko tumačiti na svoj način, ali da to nije razlog da se iskorak ne napravi. Posebno na gospodarskome planu. Zašto ne bismo razgovarali o modernizaciji željezničke pruge Beograd-Zagreb? Pa to je 120 kilometara kroz Srbiju i 300 kroz Hrvatsku. I to zajedno iz europskih fondova. Pa tako će i Hrvatska dobiti više novca iz europskih fondova - poručuje Vučić. Ne moramo se zato ljubiti ni dva, ni tri, ni pet puta, dodaje. 

Potvrdio je svoje izvrsne odnose s Rusijom i osobno predsjednikom Putinom s kojim se sastao sedam puta. Također i s Kinom, čiji predsjednik Xi Jingping danas završava trodnevni posjet Srbiji. Kinezi su, inače, kupili Željezaru Smederevo. Ista je, kao "US Steel", bila u vlasništvu Amerikanaca pa propala. Srbijanska ju je Vlada otkupila za 1 euro, a sada prodala Kinezima. Ponovio je predanost svoje Vlade ulasku u Europsku uniju i razvitku dobrih odnosa sa svim zapadnim susjedima. A odnose s Hrvatskom nazvao jamcem mira, stabilnosti i gospodarskog razvoja "na Zapadnom Balkanu" ili u jugoistočnoj Europi. Kaže kako nema ništa protiv ulaska Crne Gore u NATO. 

Najavljuje, s Hrvatskom zajednički koordiniranu politiku po pitanju borbe protiv međunarodnoga terorizma i rješavanja pitanja migrantske krize i izbjeglica. 

Intervju predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović za Radio-televiziju Srbije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uoči susreta s Vučićem razgovarala je s novinarkom RTS-a Natašom Mijušković.

Ovo nije još jedan protokolarni susret. Ovaj susret koji će se dogoditi u ponedjeljak ni na koji način nije motivirala međunarodna zajednica, već je isključivo motiviran našom međusobnom željom da učinimo konkretne korake u cilju približavanja dviju država, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Nedavne nesuglasice upravo su proizvod toga da možda dovoljno ne razgovaramo izravno. Vučić i ja želimo da naš susret u ponedjeljak u Hrvatskoj i Srbiji doista bude povijesni. Želimo da se ne broji tko je koga koliko puta izljubio nego da brojimo koliko smo učinili za svoje države i narode, kazala je.

Izdvojila je tri najvažnija pitanja koja bi željela da se riješe sa Srbijom. Prvo je granično pitanje koje treba pokušati riješiti bilateralno, što bi bilo najbolje moguće rješenje. Ako to ne bude moguće usuglašavamo se da ćemo to rješavati pred međunarodnim pravnim institucijama. Drugo je pitanje nestalih osoba. To je humanitarno pitanja za koje naše obitelji zaslužuju da se pronađu njihovi najmiliji i da oni na neki način zatvore osobnu prošlost, ali i da mi kao države možemo zatvoriti to teško i bolno pitanje iz naše prošlosti te da se možemo okrenuti budućnosti. I treće pitanje, koje mi je iznimno bitno, jest pitanje položaja manjina, srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, da zaštitimo njihova prava i da doista manjine, kao bogatstvo jedne i druge države, dobiju i institucionalna rješenja na koja smo se obvezali međusobnim ugovorom o zaštiti prava manjina, ali i najvišim svjetskim standardima, izjavila je, među ostalim, predsjednica Grabar-Kitarović u intervjuu za RTS.