Njemački socijaldemokrati za postupno ukidanje sankcija Rusiji

Europska unija bi trebala postupno ukinuti sankcije nametnute Rusiji zbog krize u Ukrajini ako dođe do bitnog napretka u mirovnom procesu, rekao je u nedjelju njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Njegove riječi odražavaju podjele u njemačkoj vladajućoj desno-lijevoj koaliciji oko politike prema Rusiji. Steimeierovi socijaldemokrati (SPD) zagovaraju pomirljiviji stav prema Moskvi nego konzervativci kancelarke Angele Merkel.

Merkel stalno govori kako se sankcije nametnute Rusiji mogu ukinuti samo nakon što se u potpunosti, a ne djelomično provede mirovni sporazum za okončanje sukoba u Ukrajini.

Steinmeier, međutim, misli drugačije. Sankcije nisu svrha same sebi. One bi trebale potaknuti promjene u ponašanju, rekao je RedaktionsNetzwerku, mreži lokalnih novina.
Ministar je kazao kako je on za postupno ukidanje sankcija ukoliko bi ruska vlada pokazala da daje svoj doprinos u provedbi mirovnog plana iz Minska za Ukrajinu te dodao: Pristup sve ili ništa, čak iako zvuči dobro, ne funkcionira.
Steinmeier je odbacio kritike da nastupa kao "odvjetnik Kremlja".
Moramo i dalje moći zajednički razmišljati ako želimo naći rješenja za druge velike sukobe, dodao je Steinmeier upućujući na građanski rat u Siriji gdje Rusija aktivno podupire predsjednika Bashara al-Assada protiv različitih pobunjeničkih skupina.

Europska unija je u petak produljila za godinu dana zabranu gospodarskih odnosa s poluotokom Krimom koji je Rusija ilegalno anketirala 2014. što nije  međunarodno priznato.
Očekuje se da će Unija dodatno ovaj tjedan produljiti do kraja 2016. svoje šire sankcije Rusiji zbog njezine uloge u krizi u Ukrajini.