Živi zid izabrao novo vodstvo, Sinčić prijavljen DORH-u i tvrdi - skupština je protupravna

Živi zid je u Zagrebu izabrao novo stranačko vodstvo na izvanrednoj izbornoj skupštini, na kojoj je iz vodstva Živog zida izbačen njegov čelnik i saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić, protiv kojega su članovi stranačke skupštine podnijeli četiri kaznene prijave, dok je Sinčić medijima priopćio da je izvanredna skupština - protupravna.

Novi predsjednik Živog zida je Siniša Gabrić, dopredsjednik je Neno Koljaja, a glavni tajnik Hrvoje Kekez. Kaznene prijave DORH-u i Uskoku podnesene su protiv dosadašnjeg vodećeg trojca Živog zida - Ivana Vilibora Sinčića, Vladimire Palfi i Ivana Pernara, koji su bili supredsjednici Živog zida do prosinca prošle godine, rečeno je Hini nakon izvanredne skupštine održane u zagrebačkom hotelu Laguna.

Izvanredna skupština sazvana je zbog saznanja o krivotvorenju dokumenata, lažiranja glavne skupštine stranke te pokretanja kaznene odgovornost protivi Ivana Pernara, Ivana Sinčića i Vladimire Palfi. Mi smo na zahtjev jedne trećine članova skupštine sazvali izvanrednu skupštinu na kojoj je izmijenjen statut. Stranku više ne vodi pet supredsjednika jer se taj model pokazao neučinkovitim. Stoga smo izabrali predsjednika, dopredsjednika i glavnog tajnika koji će zastupati stranku, kazao je novoizabrani predsjednik Živog zida Siniša Gabrić.

Novi članovi skupštine ne znaju koliko Živi zid danas ima članova, a ne znaju ni kako im je stanje financija, naglasio je. Tek sada očekujemo da nam to kaže gospodin saborski zastupnik i jedini član starog vodstva stranke koji nije dao ostavku. Očekujemo da dođe k nama na razgovor i legalno izabranom vodstvu stranke podastre sve podatke i dokumente i napravi primopredaju kako bismo mogli uopće utvrditi kakvo je stvarno stanje, rekao je Kekez u razgovoru za Hinu nakon skupštine.

Sinčić se nije odazvao današnjoj skupštini iako je, kaže Kekez, bio pozvan. Da je došao, vjerojatno bi bio izabran na neku od dužnosti zbog svoje popularnosti u javnosti. No, vjerojatno je odustao zbog pritiska četiri kaznene prijave koje su protiv njega pokrenute zbog kršenja zakona o političkim strankama te kršenja statuta stranke, kaže Kekez. Pojašnjava da su prijave DORH-u i Uskoku podnijeli on i novi predsjednik stranke Siniša Gabrić. Podnijeli su ih u veljači nakon niza bezuspješnih pokušaja da se nađu sa Sinčićem i dobiju uvid u stanje stranke, dodao je.Ivan Vilibor Sinčić priopćio je da jeodržana lažna skupština Živog zida. Dodaje da će "Živi zid u idućim danima, u skladu sa zakonima, podnijeti kaznene prijave protiv počinitelja".

Živi zid nije Ivan Vilibor Sinčić, ni Ivan Pernar, već tisuće aktivista koji su štitili hrvatske domove i pokušavali spriječiti pljačku Hrvatske. Smatramo da ta sveta ideja mora biti zaštićena od onih koji se ponašaju još gore, kaže Kekez.
Živi zid se urušava?! Teške optužbe na račun Sinčića i Pernara
Kao ključni datum kada se u Živom zidu krenulo s kriminalnim radnjama, koje se još moraju ispitati, navodi početak kolovoza prošlog ljeta uoči parlamentarnih izbora. Tada su, kaže, donesene nestatutarne odluke kako bi ta manjina zavladala strankom. Od tada Živi zid tone do danas - kada smo dotaknuli dno. Kekez se nada da će preokret donijeti novo vodstvo koje je izabrala skupština u skladu s dosadašnjim statutom. Tvrdi da su na današnjoj izbornoj skupštini imali kvorum i sve donesene odluke su pravovaljane.