Pad hrvatskog rejtinga?

Proteklih dana u Hrvatskoj su boravili predstavnici agencije za kreditni rejting Standard and Poors, koji bi svoju novu ocjenu trebali objaviti polovinom srpnja. Prema mišljenju analitičara, situacija nije dobra.

Naš je rejting trenutačno dva stupnja ispod investicijske razine, a usporavanje reformi i oporavka, zbog političke situacije, ocjenu bi moglo dodatno sniziti. Ove smo godine trebali srediti javne financije, ubrzati gospodarski rast i provesti barem dio reformi. To bi nam popravilo rejting i olakšalo zaduživanje.

No, umiješali su se, kako analitičari kažu, politički rizici. Da investitori, a i rejtinške agencije ne vjeruju previše Hrvatskoj, već se vidjelo prilikom nedavnog neuspjelog pokušaja zaduživanja.

Nakon ove godine, iduće nas čeka daleko više kredita i obveznica koje trebamo refinancirati. Rejtinške agencije, smatra Krešimir Sever, imaju preveliku moć i nanose štetu zemljama poput Hrvatske. Same političke elite koje bi trebale jamčiti stabilnost za provođenje reformi za stabilnost zakona i propisa to ni ukojem slučaju ne  šalju kao poruke i to još samo olakšava bonitetnim agencijama da nam ruše bonitet sve više prema smeću a posljedice izdržavamo sami mi, rekao je.

Loš rejting i moguće skuplje zaduživanje povlače za sobom daljnju prodaju državne imovine i veću proračunsku štednju, a to znači smanjenje plaća i drugih prava.